Matematik

Potensfunktion, bestem a og b

29. marts 2009 af e04zpl (Slettet)

Hej, jeg har et lille problem med en opgave om potensregning, håber nogen kan hjælpe mig (:

Funktionen f (x) = b * x ^ a opfylder, at :

f (2) = 2     og f (4) = 16

Bestem tallene a og b

jeg har prøvet at løse den på ALLE måde.. og jeg har set det andet indlæg herinde om hvordan man gøre det ved, at dividere de to ligninger ( altså: 2 = b * 2 ^ a og 16 = b * 4 ^ a) og derefter isolere a.. men beklager, jeg kan ikke få det til at fungere :(

please hjælp en eller anden.


Brugbart svar (2)

Svar #1
29. marts 2009 af MarsDK (Slettet)

du sætter dine to (x,y) sæt ind, og får:

2=b*2^a
16=b*4^a

Tallene på hver side a = er i princippet de samme, så om jeg deler med 2 eller b*2^a er ligemeget , det er det samme tal. Jeg må dele ligning to med samme tal på begge sider af =, det gør jeg så, bare i hver sin version (Jeg deler ligningerne med hinanden som du siger):

16/2 = (b*4^a) / (b*2^a)

som er lig med:

8=(4/2)^a=2^a      ,     dvs a er 3

tadaaaa, så kan du jo løse for b ved at sætte a ind

Opgaver af denne type, uanset forskrifterne for funktionernenes udseende, løses som to ligninger med to ubekendte . så behøves der ikke at huskes noget som helst =D


Svar #2
29. marts 2009 af e04zpl (Slettet)

ej hvor dejligt! tusind tak for hjælpen.. og det hurtige svar! (:


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. marts 2009 af peter lind

Hvis du dividerer den første ligning op i den anden får du 8=4a/2a = (4/2)a


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. januar 2010 af Ollesolle (Slettet)

2 = b 2^a
16 = b 4^a
divider 8 = 2^(2a)/2^a = 2^ (2a-a) = 2^a - derfor a = 3 og b = 2/2^a = 1/4
 


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. april 2010 af Boel22 (Slettet)

Hvordan regner man det i hovedet? Altså 8=2^a

Altså mangler en mellemregning.


Brugbart svar (0)

Svar #6
19. april 2010 af peter lind

Ved at udregne 2*2*2  får du 23=8


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. maj 2010 af StepStone (Slettet)

Men jeg er typen, der godt kan huske de fleste formler udenad, så jeg tænkte med det samme på formlen:

a = log (y2/y1)/(log(x2/x1)

Men med den formel kommer man ikke langt uden hjælpemidler i dette tilfælde. Kan man altid, hvis man får opgivet to punkter, opstille to ligninger med to ubekendte og dividere de to med hinanden?

Skal til skriftlig matematik A i morgen, så jeg vil blive glad for et hurtigt svar :)


Brugbart svar (0)

Svar #8
25. maj 2010 af peter lind

Ja. Det kan man; men der er ingen garanti for at det bliver så pæne tal som her. Hvis du havde fået a1,26 = 35, ville du ikke have kunnet klare dig uden hjælpemidler.


Brugbart svar (0)

Svar #9
25. maj 2010 af StepStone (Slettet)

Så det er en god idé at kunne formlerne og samtidig huske på, at man har at gøre med to ligninger med to ubekendte - altså et ligningssystem, som man kan løse, som man vil...


Brugbart svar (0)

Svar #10
25. maj 2010 af peter lind

Ja


Skriv et svar til: Potensfunktion, bestem a og b

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.