Matematik

Bestem tallet a, så ligningen har én løsning

30. marts 2009 af Darthkania (Slettet)

 Hej derude. Jeg sidder med en opgave for hånden, som har plaget mig i et stykke tid nu. 

Opgaven lyder:

Bestem tallet a, således at ligningen x^2-(a+3)*x+3a=0 kun har én løsning. 

Jeg er klar over at diskriminanten skal give = 0 for at kravet om én løsning skal opfyldes.

Men hvordan gør jeg dette? Er der nogen der har en idé til, hvordan jeg skal gribe denne opgave an? 

På forhånd tak :) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. marts 2009 af Skovitch (Slettet)

Opskriv diskriminanten helt efter bogen:

d=b^2 - 4 ac

d= -(a+3)^2 - 4*1*3a

sæt d=0 (isoler a)


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. marts 2009 af lallenalle (Slettet)

opstil diskriminaten:

(-a-3)^2 -4*1*3*a = 0

a = 3


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. marts 2009 af NejTilSvampe

husk at a ikke er koefficienten til andengradsledet i det her tilfælde.


Svar #4
30. marts 2009 af Darthkania (Slettet)

For at jeg kan få diskriminanten til at give 3, skal jeg vel reducere?

(-a-3)^2 -4*1*3*a = 0

Men jeg synes ikke jeg kan få hoved og hale i det hele. 

Jeg får den til at give -a^2 - 9 - 12 *4a.  <=> -a^2 - 21 *4a. 

I mine øjne ser det meget forkert ud, og jeg er ret usikker på hvordan jeg kommer videre derfra? 


Skriv et svar til: Bestem tallet a, så ligningen har én løsning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.