Fysik

Opg 13.57 S.H.M.

19. november 2004 af Boxer (Slettet)
Opgaven er taget fra Y&F University Physics:

Opg. 13.57
Der er givet en opgave med flg. oplysninger : 2A=0.100 m w=2pi/60*3500 rad/s m=0.450 kg

Opgaven handler om Simple harmoniske bevægelser inde i en bilmotor.

a) Find accelerationen omkring et endepunkt.
Beregnet til a=w^2A (a=acc. max, w=omega, A=amplituden)

= 6717 m/s^2

b) Hvilken kraft skal der ydes på stemplet?
Beregnet til F=ma (F=kraft der kræves i endepunkt, a=acc. max, m=massen)

= 3.02 kN

c) Hvad er fart og kinetisk energi i midtpunkt?

Beregnet til E=K+U
Vi ved at E=U ved endepunktet derfor: U=0.5kx^2 hvor k kan bestemmes ud fra Hooks Lov: F=kx
Dette implikerer: U=0.5(F/x)x^2 => 0.5Fx

= 75.58 J = K

farten kan bestemmes ved enten v=Aw (A=Amplituden, w=omega som fra før)

v=18.33 m/s

eller ved energibetragtning

v=sqr(2K/m) (K=Kinetisk energi fundet fra før, m=masse)

Og her kommer så spørgsmålet som jeg ikke lige kan få til at stemme med facitlisten:

Hvor meget Power (Energi/tid) skal der bruges for at opnå farten fundet i spm. c?

Jf. tidligere formler er Energi/tid givet ved P=W/t (arbejde pr tid) eller P=Fv

Men hvilke værdier skal jeg bruge for at kunne benytte disse formler, jeg har lige mistet overblikket, en hjælpende ånd er velkommen :-)

Brugbart svar (0)

Svar #1
19. november 2004 af Peden (Slettet)

Dynamik er heller ikke det sjoveste der findes ;)

Du kan ikke bruge udtrykket for rotationsenergi indeholdende masseinertimomentet? Hmm

Hvad har du fundet der ikke passer?

Har du prøvet P = 18.33m/s*3.02kN ?

Svar #2
19. november 2004 af Boxer (Slettet)

Jep.. har prøvet det, men det er ikke det rigtige resultat jf. facitliste..

#1 Du kan ikke bruge udtrykket for rotationsenergi indeholdende masseinertimomentet? Hmm

Hvad tænker du på? K=0.5Iw^2?

Skulle mene at baggrunden for de andre formler er rigtige..? Resultaterne er i hvert fald i overenstemmelse med facit.

Svar #3
19. november 2004 af Boxer (Slettet)

Facit er iøvrigt 17.6 kW

Brugbart svar (0)

Svar #4
19. november 2004 af Peden (Slettet)

Ja noget i den stil....

Det er ikke et spørgsmål om at sige:
Delta_P= (F*delta_strækning)/delta_Tid ?

Brugbart svar (0)

Svar #5
19. november 2004 af Peden (Slettet)

Har du prøvet at lave sniger-metoden og regne baglæns fra facti? Nogen gange kan det være en hjælp :O)

Svar #6
19. november 2004 af Boxer (Slettet)

hvor delta_strækning er A? og delta_tid er = ?

eller hvad tænkte du på? er dog lidt i tvivl om hvordan tiden kan beregnes?

Brugbart svar (0)

Svar #7
19. november 2004 af Peden (Slettet)

Tiden kan vel findes udfra din viden om vinkelhastighederne og accelerationen?


Skriv et svar til: Opg 13.57 S.H.M.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.