Matematik

Trekant

20. november 2004 af KK_88 (Slettet)
Hey... altså..


Jeg for til opgave i at lave en trekant hvor jeg ´har fået af vide at A=40 grader, lille b= 6 og lille a= 5. Der står også at der er to muligheder til den.. men jeg gik altså igang med at løse den og jeg benyttede cosinusrelationen..(forkert..?)

Men jeg kom til det svar at den ikke kunne gå op.. for den var over 1,4 og ¨å kan man ikke bruge cosi 2nd...

Hvad gør jeg forkert...?


Håber på et svar.. og hjælp!!

Brugbart svar (0)

Svar #1
20. november 2004 af tante_toffee (Slettet)

metode 1:
brug sinusrelationen til at finde vinkel B
brug at du kender en trekants samlede vinkelsum til at finde vinkel C
brug sinusrelationen til at finde lille c

håber det hjalp!

Svar #2
20. november 2004 af KK_88 (Slettet)

Takker.. det har jeg så fundet ud af... men der står i opgaven at der er to muligheder.. hvordan regner jeg det ud....!! TAK FOR DIN HJÆLP

Brugbart svar (0)

Svar #3
20. november 2004 af Epsilon (Slettet)

#2:

Afsæt A = 40grader og AC=b=6. Med centrum i C tegnes en cirkelbue med radius a=5. Forlæng øvre vinkelben for A til skæring med cirkelbuen - det giver to skæringspunkter og dermed to trekanter.

Disse kan du fx kalde AB1C1 og AB2C2.
Dermed er der tydeligvis to muligheder for siden c. Resten er beregning.

Er du med på det?

//Singularity

Svar #4
21. november 2004 af KK_88 (Slettet)

forstår ikke helt.. kan du forklare anderledes:S

Brugbart svar (0)

Svar #5
21. november 2004 af Dybvad (Slettet)

Da du kender vinklen A, siden a og b kan du regne vinkel C ud vha. c = kvartratroden af ai2 + bi2 eller b/cosA.
Hmm.. måske lidt svært at forklare, men jeg har nogle sider hvor der står du skal gøre hvis du har de forskellige resultater. Hvis det er noget du skal bruge hurtigt kan jeg sende dem til dig via. mail, ellers lægger jeg dem herind.

Mvh
>>Dybvad

Brugbart svar (0)

Svar #6
21. november 2004 af allan_sim

#5 - det er jo ikke en retvinklet trekant.

Grunden til at cirkel-fremgangsmåden virker (#3) er jo, at radius i cirklen er de 5, som siden a skal være. Derfor vil du ved at gå fra centrum til skæringen med forlængelsen af vinkel A ramme to steder, hvor afstanden fra skæringen til C er 5.

Prøv engang at tegne figuren efter Singularitys instruks - så giver det måske mening...

Svar #7
21. november 2004 af KK_88 (Slettet)

hmm. ja okay.. tror jeg forstår.. men vil det sige at jeg skal tage min passer og sætte den ved vinkel C og tegne i en radius på 5 rundt.. og så gører det samme med vinkel A.. er det så den nye vinkel C!! eller

Brugbart svar (0)

Svar #8
21. november 2004 af allan_sim

Se vedlagte figur:

http://www.upit.dk/u/trekant-studi.pdf

Svar #9
21. november 2004 af KK_88 (Slettet)

Fed måde at vise det på:D Det vil sige at der er to måde.. en vilkårlig trekant og en retvinkel trekant. Okay.. tak for din hjælp.. men forstår ikke hvorfor min lærer sagde at den anden mulighed kunne være inde i den anden..?


Kan du måske...?

Brugbart svar (0)

Svar #10
21. november 2004 af allan_sim

Trekant 2 er ikke retvinklet, men den er meget tæt på at være det, hvilket man kan se, hvis man bruger sinusrelationerne til at beregne det med.

Hvis du ser godt efter, så ligge trekanten fra mulighed nr. 1 inde i trekanten fra mulighed nr. 2.

Svar #11
21. november 2004 af KK_88 (Slettet)

MEN... er du sikker på den måde du har tegnet den på med målene.. jeg har fået noget andet..


vinkel

A= 40
B= 89,65
C=50,35

Siderne

a=5
b=6
c=7,72

Svar #12
21. november 2004 af KK_88 (Slettet)

Okay.. for mulighed 2 har jeg præcis også lavet.. men mulighed 1.. hvordan er du kommet frem til vinklerne osv..

Brugbart svar (0)

Svar #13
21. november 2004 af allan_sim

Du har sikkert lært noget om supplementsvinkler i forbindelse med gennemgangen at sinus. Så når

sin(v) = 0,7713

så er både den vinkel du har fundet og supplementsvinklen muligheder.

Skriv et svar til: Trekant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.