Fysik

Ba*-137 ?

04. april 2009 af stray (Slettet)

Hej allesammen

Jeg skla finde halveringstiden for Ba*-137, men jeg kan simpelthen ikk finde ud af det! De oplysninger jeg har er en eksponentialfunktion jeg har regnet mig frem til, bed hjælp af nogle målinger:

y = 87,932 . 1,00x

Denne eksponentialfunktion er forskriften for A = A0 • at.

Målingerne der er foretaget er antal henfald pr. 10 sek.

Jeg ved at man skal bruge log for at regne det ud, og at formlen ser sådan ud:

(log(0,5)) / (log(1,00))

men log(1) er jo nul, så det går ikke op.

Håber virkelig at der er nogen der kan hjælpe mig, for det er rigtig svært det her.

På forhånd mange tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. april 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Du kan beregne y(t=0) og så herefter løse for y/2 = ... for t. Så skulle t gerne være din halveringstid.


Svar #2
04. april 2009 af stray (Slettet)

jeg tror du har fat i noget der, men jeg er ikke helt med på havd du mener. Kan det evt. illustreres med en formel?


Brugbart svar (1)

Svar #3
04. april 2009 af Jerslev (Slettet)

#2: Okay. Du har en funktion, y(t), som du ønsker at finde halveringstiden for. Halveringstiden er defineret som den tid der går imellem y(t0) til y(t0)/2.

I dit tilfælde kan du dermed med fordel beregne y(t=0) og derefter finde den halve værdi af dette tal for dernæst at løse y(t=0)/2 = .... for t.

Du får dog et problem, i det for alle x vil 1,00x = 1.


Svar #4
04. april 2009 af stray (Slettet)

tak ^^

jeg er bare usikker på en ting, og der er hvordan jeg skal beregne y(t=0). Ellers er jeg helt med på hvad du mener.


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. april 2009 af kieslich (Slettet)

Først skal du finde den rigtige funktion.  y = 87,932 . 1,00x, ser ikke rigtig ud. Kan du ikke poste dine målinger, så vi kan se dem??


Svar #6
04. april 2009 af stray (Slettet)

Her er målingerne:

N 867 824 812 718 735 729 703 660 600 571
A 86,7 82,4 81,2 71,8 73,5 72,9 70,3 66,0 60,0 57,1


N 588 563 540 560 557 511 450 473 475 391
A 58,8 56,3 54,0 56,0 55,7 51,1 45,0 47,3 47,5 39,1
 

De skulle have ståer i et skema, men det ville computeren ikke kopiere.

Målingerne hører sammen 2 og 2.


Brugbart svar (1)

Svar #7
04. april 2009 af kieslich (Slettet)

Dine N'er burde have været tider, men kender øvelsen. I har målt i 10 sekunder hvert 20 sekund. En regression giver A(t) = 85,9*0,998066t.  Du kan nu finde halveringstiden ud fra formlen T½ = ln(½)/ln(a) = ln(0,5)/ln(0,998066).


Svar #8
04. april 2009 af stray (Slettet)

tusind tak ^^


Skriv et svar til: Ba*-137 ?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.