Matematik

andengradspolynomium - faktorisering

07. april 2009 af Anna8950 (Slettet)

Hej..

Jeg skal faktorisere følgende andengradspolynomium : f(x)=x2-11x+28

Jeg ved at man faktoriserer på følgende måde: a*(x-x1)*(x-x2)

Hvor x1 og x2 er funktionens rødder.. men hvad er så x?

Forstår ikke helt hvordan man skal gøre og hvordan man kan bruge det til at forkorte brøker?

Nogle der kan hjælpe?

På forhånd tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. april 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: x er din variabel. Prøv at starte med at finde rødderne til polynomiet.


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. april 2009 af richterklanen (Slettet)

x kan være et hvilket som helst reelt tal. Du har sikker fundet ud af, at rødderne er 4 og 7.

Dvs., at f(x) = (x -4)*(x - 7). F.eks. er f(5) = (5 - 4)*(5 - 7) = -2, osv.


Svar #3
07. april 2009 af Anna8950 (Slettet)

hmm ja okay tak! men hvis jeg regner diskriminanten ud så bliver den negativ - og så kan jeg jo ikke finde funktionens rødder?


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. april 2009 af Jerslev (Slettet)

#3: d = b^2 - 4ac = (-11)^2 - 4*1*28 > 0


Svar #5
07. april 2009 af Anna8950 (Slettet)

ahh ja okay, havde lige glemt en parantes, nu er jeg med .. Tusind tak!


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. april 2009 af mathon

f(x) = x2 - 11x + 28 = (x-4)(x-7)

............
rødder:

x1,2 = (-(-11)±√((-11)2-4*1*28))/(2*1) = (11±√(121-112))/2 = (11±3)/2
...........
".. men hvad er så x?"

(x-r1)(x-r2) = x2 - (r1+r2)x  + r1*r2
hvor

x er den variable i 2.gradsligningen

"hvordan man kan bruge det til at forkorte brøker?"

fælles faktorer i en brøks tæller og nævner kan forkortes til faktor 1
det der ofte kaldes
"forkorte bort"


Svar #7
07. april 2009 af Anna8950 (Slettet)

Får så godt nok rødderne til at give -4 og -7?


Brugbart svar (0)

Svar #8
07. april 2009 af Exupery (Slettet)

Du har lavet en fortegnsfejl så.


Brugbart svar (0)

Svar #9
07. april 2009 af ibibib (Slettet)

#7 Når b=-11 så er -b=11.


Skriv et svar til: andengradspolynomium - faktorisering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.