Fysik

Tyngdeacceleration

21. november 2004 af llm (Slettet)

Hvordan kan man beregne tyngdeaccelerationen ved overfladen af en stjerne, når man kender dens masse, radius og gennemsnitlige densitet?

Brugbart svar (0)

Svar #1
21. november 2004 af H03 (Slettet)

hej hvis du kender denne her formel kan du nok beregne tyngdeaccelerationen

F= g* m
F: tyngdekraft
g: tyngdeacceleration
m: masse

g= 9,82 N/kg

Brugbart svar (0)

Svar #2
23. november 2004 af Ebbeb (Slettet)

Newtons gravitations lov siger at W= Fg = Gm1m2/R^2

En kraft er fra Newtons II lov givet ved F=mg

Ved at sætte de to lig hinanden og isolere får man:

g=G*m(sol)/R(sol)^2

Sig til hvis du har brug for en grundigere udledning.

Brugbart svar (0)

Svar #3
23. november 2004 af Epsilon (Slettet)

#2: Ikke helt enig. Newtons gravitationslov siger, at størrelsen af gravitationskraften mellem to legemer med masserne m1 og m2 i afstanden r, er

F = G*m1*m2/r^2

Ikke noget med W = F*g.

Det er heller ikke helt korrekt, at

"En kraft er fra Newtons II lov givet ved F=mg"

Den resulterende kraft ifølge Newtons 2.lov er (vektor)summen af de eksterne (ydre) kræfter som virker på legemet. Størrelsen af denne er

Fres = m*a

og er kun det samme som m*g, hvis tyngdekraften er den resulterende kraft. Det er sådan set ikke Newtons 2.lov der er det afgørende her, men derimod at tyngdekraften og gravitationen er en og samme ting:

F = G*m*M/r^2 = m*g

og derfor er dit udtryk for tyngdeaccelerationens størrelse, g, korrekt.

//Singularity

Brugbart svar (0)

Svar #4
23. november 2004 af Ebbeb (Slettet)

Det skal lige nævnes at Fg ikke er kraft gange tyngeacceleration men udtryk for den gravitionelle tyngekraft, eller nærmere bestemt, vægten. men dette dumme forum kan ikke klare nedsænket skrift.

"En kraft er fra Newtons II lov givet ved F=mg"

Den resulterende kraft ifølge Newtons 2.lov er (vektor)summen af de eksterne (ydre) kræfter som virker på legemet. Størrelsen af denne er

Fres = m*a

My bad, skulle have stået m*a. Det jo ved at være sent. Ideen er dog at dette skal bruges så man kan udlede en formel for acceleration, hvilket er tyngdeaccelerationen for solen.

Skriv et svar til: Tyngdeacceleration

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.