Kemi

Opgave 1.13 - salt???

08. april 2009 af Indee (Slettet)

Hej,

Det døde hav er en mættet saltsø med et saltindhold i overfladen på 22,7 masse% - 17,5 masse%. En elev har fra sin ferie hjembragt en prøve med vand fra det døde hav, og ønsker at bestemme saltingholdet i prøven ved en titrering.

det kan konstateres at der ikke er bundfald i flasken.

Det anteages at saltet i vandet fra det døde hav består af NaCl i 100 ml mættet opløsning, at densiteten er 1,2 g/ml.

temperatur i lab = 20 grader

A) beregn på grundlag af opslag stofmængden af NaCL i 100 ml mættet oåpløsning af stoffet ved 20 gradet?

B) beregn massen af den mængde prøve, der skal afvejes, hvis der kalkuleres med et forbrug på 15 mL 0,100 M AgNO3- opløsning til titrering

C) Eleven afvejer den beregnede mængde vand, og gennemfører titreringen. ed ækvivalenspunktet der der brugt 13,8 ml af AgNO3

D) beregn stofmængdekoncentrationene af NaCl i prøven. Angiv endvidere koncentrationene som g Nacl/100 g prøve.

nogen som kan hjælpe`?``


Svar #1
08. april 2009 af Indee (Slettet)

Jeg har fået opgave A til 2,05 mol,

men jeg aner ikke hvordan jeg skal lave opgave B???

nogen som kan hjælpe


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. april 2009 af kieslich (Slettet)

15 mL 0,1 M AgNO3 indeholder 1,5 mol. de to stoffer reagerer i forholdet 1:1 (opskriv reaktionen), så du skal find den mængde saltvand som indeholder 1,5 mol. Det må vel blive 100mL*1.5/2,05


Svar #3
08. april 2009 af Indee (Slettet)

jeg forstår ikke helt???


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. april 2009 af kieslich (Slettet)

Ups, der var også en fejl

A) Ifølge min tabel kan der opløses 36g NaCl i 100 mL. Molmassen for NaCl er 58,5 g/mol. Så i 100 mL må der være 36g/(58,5g/mol) i 100 mL = 0,6154 mol/100mL

B) Du vil lave en titrering med AgNO3. Og du vil bruge ca 15mL. I de 15 mL er der 1,5 mmol AgNO3, det vil sige at du skal bruge en mængde saltvand, hvor du har ca. 1,5 mmol NaCl. Molforholdet er 1:1 idet NaCl + AgNO3 ---> AgCl + Na+ + NO3-. Så du vil bruge X mL som du kan finde ved at løse 0,6154mol/100mL*XmL = 1,5/1000mol. Jeg får det til 0,244mL.

C+D) Der bliver brugt 13,8mL 0,1M AgNO3 det vil sige 1,38mmol. Men så har du jo også brugt 1,38mmol NaCl. Koncentrationen af NaCl er altså 1,38 mmol/0,244mL = 5,66 mol/L. I 100mL har du så 0,566mol og derfor 0,566mol*58,5g/mol = 33,1g.

Stolede ikke på mine udregninger, så jeg var nød til at regne det igennem. Håber jeg ikke har ødelagt fornøjelsen ved selv at løse en opgave for dig.
 


Svar #5
08. april 2009 af Indee (Slettet)

Tusinde tak :)


Svar #6
10. april 2009 af Indee (Slettet)

men virker det ikke lidt underlig i B, at der kun skal bruges 0,244 ml ??? når der skal bruges 15 ml agno3, det ret lidt??? kan det virkelig passe?


Brugbart svar (0)

Svar #7
10. april 2009 af kieslich (Slettet)

Det var også det som undrede mig, derfor regnede jeg det hele igennem. Og fandt en rapport som bekræftede at man ikke skulle bruge mere. I den rapport havde man fortyndet havvandet 20 gange, og brugte 5 mL. og deres koncentration var lidt lavere end din, så det passer meget godt.


Svar #8
10. april 2009 af Indee (Slettet)

og så tænkte jeg at nede i nr d,

er du sikker på, at man bare kan gøre sådan, for først har man jo 5,66 mol/l. er du sikker på at man så bare skal sige i 100 mL har man så??? osv???


Brugbart svar (0)

Svar #9
10. april 2009 af kieslich (Slettet)

Har jeg 5,66mol i 1L, så må jeg jo have 1/10 af 5,66 mol i 1/10 L = 100mL, så 0,566mol/100mL


Skriv et svar til: Opgave 1.13 - salt???

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.