Fysik

Halveringstiden

15. april 2009 af darde-disco (Slettet)

1.

En prøve indeholder 2,7*10^12kerner Af nuklidet 241Am

hvis molare massen er 241g/mol

Hvad er prøvens masse?

Halveringstiden er 432,0år

Hvad er aktiviteten?

2.

I 991 fandt man i alperne et særdeles velbevaret lig af en man, om tydeligvis havde ligget lægge i isen. målinger viste, at 14C-aktiviteten var 0,121kBq pr. gram carbon. Halverings tiden er 5730 år.  friskt carbon indeholder et 14C-atom for hver 8,3*1011 almindelige 12c-atomer.

Hvornår døden manden?


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. april 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Hvor mange kerner er der på en mol? Hint: Avogadros tal.

Til at finde aktiviteten skal du bruge, at aktiviteten er proportional med antallet af kerner. Proportionalitetskonstanten er henfaldskonstanten, k.

A = kN


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. april 2009 af mathon

2.

t = (19000 år)*log(Ao/A)

hvor
Ao = antal henfald pr. minut pr. gram af just aflivet dyrs knoglemateriale (15,3)
A  = antal henfald pr. minut pr. gram af testens knoglemateriale


Svar #3
15. april 2009 af darde-disco (Slettet)

tak

 Vil det så sige at k = 432år og N = 2,7*1012


Svar #4
15. april 2009 af darde-disco (Slettet)

Hvorfor 19000år??


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. april 2009 af mathon

k = ln(2)/(432 år) = 0,00160451 år-1


Brugbart svar (0)

Svar #6
15. april 2009 af mathon

14C-aldersbestemmelse i detaljer
se
http://peecee.dk/upload/download/158535


Skriv et svar til: Halveringstiden

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.