Fysik

Impuls på en vandraket

17. april 2009 af FeoDra (Slettet)

Hej alle sammen,

jeg har lavet et forsøg til mit AT synopsis hvor jeg skal udregne sluthastigheden på denne. Jeg har lavet udregningen på 2 måder. Den ene metode har jeg optaget en film med raketten der flyver op i luften og der har jeg fundet hastigheden til at være 12,87 m/s.

På den anden metode har jeg ved hjælp af en newton måler sluttet til loggerpro fundet udmundingshastigheden til 61 m/s.

Jeg har fundet udmundingshastigheden ved følgende:

p = m * v => 3,670 = 0,00405 * v => v = 61 m/s

Mit spørgsmål går så på, skal jeg bruge vandrakettens samlede vægt eller kun vægten af vandet?

Hvis jeg tager den samlede vægt så får jeg en udregnet sluthastighed på ca 19 m/s og tager jeg kun for vandet så får jeg en sluthastighed på ca. 31 hvilket er en MEGET stor forskel, selvom der er tale om en teoretisk sluthastighed.

Mvh Martin


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. april 2009 af Daniel TA (Slettet)

 En vandrakket mister vel noget af sin masse efterhånden, så du skal finde ud af hvor meget vand raketten mister. Prøv at vise din udregninger.


Svar #2
18. april 2009 af FeoDra (Slettet)

Jeg har ved hjælp af en kraftmåler sluttet til LoggerPro fundet implusen ved at tage integralet af den kurve der kommer på skærmen og den giver 3,670

Så har jeg fundet udstrømnings hastigheden

p = m * v => 3,670 = 0,00405 * v => v = 61 m/s

Så bruger jeg raket formlen

v_slut = u * ln ( 1 + m0 / M ) = 61 m/s * ln ( 1 + 0,0405 / 0,0597 ) = 31,58 m/s

Hvilket er en teoretisk hastighed 3 * større end den praktiske. Så jeg har på fornemmelsen at jeg bruger den forkerte masse. Massen jeg bruger lige nu er massen af drivmidlet, dvs vandet.


Skriv et svar til: Impuls på en vandraket

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.