Matematik

polynomiumsbrøker??

17. april 2009 af richgirl (Slettet)

hej

jeg kan ikke rigtig huske, hvordan jeg skal løse den slags opgaver. det ville være rart med en smule hjælp. opgaven lyder:

bestem rødder i tæller og nævner i følgende polynomiumsbrøk, og forkort derefter mest muligt:
 

x3-x2-4x+4/2x3+4x2-2x-4

Jeg kan godt tegne det ind på grafregner og se, skæringen med x-aksen, men vil meget gerne have en måde at udregne det på uden at tegne det. så oss lig en smule hjælp til forkortelsen vil ikke skade:)


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. april 2009 af StankelX (Slettet)

Selve løsningen kan jeg ikke hjælpe dig med, men hvis blot du har en grafisk løsning er det vel fint?

Du kan omskrive tælleren og nævneren vha. faktorisering, hvor du anvender løsningerne - jeg får i denne opgave:

Først findes løsninger i tæller og nævner:

solve(x^3- x^2 - 4*x + 4=0, x) giver x=2. or x=1. or x=-2. og opskrevet vha. faktorisering bliver tælleren
1*(x - 2)*(x - 1)*(x + 2)

solve(2*x^3 + 4*x^2 - 2*x - 4=0, x) giver x=1. or x=-1. or x=-2. og opskrevet vha. faktorisering bliver nævneren
2*(x - 1)*(x + 1)*(x + 2)

Brøken bliver:

(1*(x - 2)*(x - 1)*(x + 2))/(2*(x - 1)*(x + 1)*(x + 2)) som du kan reducere til 0.5*(x-2)/(x+1)


Skriv et svar til: polynomiumsbrøker??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.