Fysik

himmelskibet

18. april 2009 af s-17 (Slettet)

Hej. Jeg har en opgave som jeg er lidt usikker på.

Himmelskibet består af et 52m højt tårn . En pige taber en sko mens karussellen hænger stille halvvejs oppe i tårnet. Skoen falder 26m lodret ned mod jorden. Beregn skoens fart lige før den rammer jorden

Skal jeg bruge energibevarelse altså :

½*m*v2 = m*g*h

½*v2 = g*h

v = (2gh)0,5
 

Håber nogen kan hjælpe hurtigst muligt tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. april 2009 af Darwin (Slettet)

#0.

Ja, energibevarelse er et oplagt valg. v = (2gh)0,5.


Svar #2
18. april 2009 af s-17 (Slettet)

ok. tak
Kan du så også hjælpe med det næste spørgsmål:

Når karrusellen drejer rundt, foretager passagererne en cirkelbevægelse med
konstant fart. Radius i cirkelbevægelsen er 14,5 m. Et sæde med to piger har
den samlede masse 180 kg.

c) Indtegn på Bilag 1 størrelse og retning af
de kræfter, der virker på sædet og de to
piger tilsammen.
Bestem pigernes fart i cirkelbevægelsen.

bilag vedhæftet

Vedhæftet fil:bilag1.bmp

Brugbart svar (0)

Svar #3
18. april 2009 af Daniel TA (Slettet)

 Hvad er dit eget bud til den? Hvilke kræfter virker på dem? Hint: der er to kræfter


Svar #4
18. april 2009 af s-17 (Slettet)

altså når det er en cirkelbevægelse så må den ene være centripetalkraften men ved ikke med den anden.
Kan man beregne pigernes fart i cirkelbevægelsen ved at gange radius med vinklen w altså v=w*r?


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. april 2009 af Daniel TA (Slettet)

 #4 Hvad holder di nede på Jorden?
Nej, hvorfor skulle det give en hastighed?


Svar #6
18. april 2009 af s-17 (Slettet)

så kræfterne er både centripetalkraften og tyngdekraften?

Det ved jeg ikke. Hvordan skal jeg så beregne pigernes fart i cirkelbevægelsen?


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. april 2009 af Darwin (Slettet)

#2.

Vi har, at

i)  Fc = Ft/sin(θ) = (m·g)/sin(θ)

ii) Fc = (m·v2)/r

så, (m·g)/sin(θ) = (m·v2)/r) ⇔ v = √((r·g)/sin(θ)).

#4.

Hvis ω er vinkelhastigheden kan man rigtignok sige v = r·ω for at konvertere fra rotationel fart (s-1) til translatorisk fart (m/s).


Svar #8
18. april 2009 af s-17 (Slettet)

hvorfor er der to formler for Fc?

Og betyder det så at jeg kan beregne deres fart ved at sige:

v=14,5m*20,8grader=301,6


Brugbart svar (0)

Svar #9
18. april 2009 af Daniel TA (Slettet)

Den ene formel er den velkendte for centripetalkraften, medens den anden er en projektion ind på tyngdekraften. Tegn nogle vektorer og se, at det passer.


Svar #10
18. april 2009 af s-17 (Slettet)

Ok skal lige se om jeg har forstået det her rigtigt.

Da jeg skal finde størrelserne af kræfterne finder jeg først:tyngdekraften og derefter centripetalkraften således:

Ft=m*g=180*9,82=1767,6 N

Fc beregnes således: (formel fra bog) kan det passe?

Fc=tan(v)*Ft  

Og pigernes fart i cirkelbevægelsen beregnes ved:

v = √((r·g)/sin(θ)).
 


Brugbart svar (0)

Svar #11
18. april 2009 af Daniel TA (Slettet)

#10 Hvor har du den formel fra. Du bliver nødt til at tegne kræfter ind og regne på det. Så får du en retvinklet trekant hvor den ene side er tyngdekraften mens den anden er centripetalkraften.


Svar #12
18. april 2009 af s-17 (Slettet)

arghhh nu jeg gået i stå. hvordan kan jeg beregne centripetalkraften. Jeg kan ikke tegne den før jeg har en værdi for hvor står den skal være?

Og er farten beregnet sådan ?

v = √((r·g)/sin(θ)).


Brugbart svar (0)

Svar #13
19. april 2009 af jens11 (Slettet)

hjælp mig skal op på mandag analyse og fortolkning af  de onde aar


Brugbart svar (0)

Svar #14
08. marts 2011 af josedie (Slettet)

 Kan det passe svaret bliver 22,60 m/s?


Brugbart svar (0)

Svar #15
24. april 2011 af rasmusbla (Slettet)

nogen der har et facit her?


Skriv et svar til: himmelskibet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.