Fysik

Totalrefleksion

27. april 2009 af isabella12 (Slettet)

Hej

Jeg skal snart op i fysik årsprøve, så sad lige og læste om totalrefleksion, men der er noget jeg ikke helt forstå.

Hvad er grænsevinklen? er det den der er 90 grader.

Hvordan dannes totalrefleksion?

Altså sådan som jeg har forstået det bliver det dannet, når lys kommer fra et stof med stort brydningsindeks til et stofs med lille brydningsindeks.

Men det er det med grænsevinklen jeg ikke helt forstår??

Og forresten ville lig høre, vil der ske totalrefleksion, når lysstrålen fra bunden af søen står lodret, altså de 90 grader, så der ikke brydes, men at lysstråler bare går direkte op? Se link:

http://www.frborg-gymhf.dk/eh/interaktivfysik/totalrefl/totalrefl.htm

Det haster virkelig. Skal læse videre på de andre emner endnu :/

Mange tak på forhånd :D


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. april 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Grænsevinklen, også kaldet den kritiske vinkel, er den vinkel, hvormed grænsen fra brydning til totalrefleksion er. Den udregnes ved at lave brydningsvinklen være 90 grader.


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. april 2009 af mathon

Grænsevinklen/den kritiske vinkel
er den indfaldsvinkel g,
for hvilken den brudte stråle har retning langs vandoverfladen
dvs. ortogonalt på indfaldsloddet

sin(g)/sin(90°) = nvand/luft = nluft/nvand = 1/nvand = 1/(4/3) = 0,75

g = sin-1(0,75) ≈ 48,6°
 


Svar #3
27. april 2009 af isabella12 (Slettet)

hmm ok.

Hvordan kan man så forklare det link jeg har henvist til?

så når man skal beregne grænsevinklen, så skal man sætte brydningsvinkel til 90 grader? og så har man jo værdierne n1 og n2. Er det på denne måde?


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. april 2009 af mathon

Ja


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. april 2009 af mathon

hele lysstrålen reflekteres for 48,6° < i <90°


Skriv et svar til: Totalrefleksion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.