Matematik

renteregning

04. maj 2009 af Flansmose (Slettet)

Hej jeg har et problem med følgende opgave

en mand sætter 6000 kr. ind på en konto hvert år, den årlige rente er 2% - jeg skal udregne slutkapitalet efter 7. indbetaling.

Jeg kan godt løse den ved at udregne det for hvert år adgangen men findes der ikke en smart ligning/formel der kan hjælpe mig ud af den opgave?


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. maj 2009 af hvadmeddet (Slettet)

Selvfølgelig findes der da en 'smart' formel for det. Men hvis du selv har været i stand til at regne resultatet ud uden formlen kan du højst sandsynligt også selv konstruere formlen.

Forsøg at skriv hvad du gør hver gang, og se om der er et system.


Svar #2
04. maj 2009 af Flansmose (Slettet)

altså mit umilldbare gæt er at man laver den lange formel sådan:

(6000*(1.02)^(7)) + (6000*(1.02)^(6)) + (6000*(1.02)^(5)) + (6000*(1.02)^(4)) + (6000*(1.02)^(3)) + (6000*(1.02)^(2)) + (6000*1.02)

den 'smarte' formel kan jeg dog stadig ikke helt løse, men har et bud på at det er noget i stil med:

7*6000*(1.02)^(7+6+5+4+3+2+1)

men disse to resultater får jeg ikke til at stemme overens....


Brugbart svar (1)

Svar #3
04. maj 2009 af hvadmeddet (Slettet)

Må indrømme jeg slet ikke havde set han sætter penge ind hvert år. Det gør jo straks formlen meget grimmere og langt mindre åbenlys.

Din første formel er rigtig (?) i den forstand opskrivnningen giver mening. Af spørgsmålet forstår jeg imidlertid at der ses på saldoen straks efter 7. indbetaling, hvorfor der kun kommer 6 gange rente på den første indbetaling, 5 gange rente på anden indebetaling, ..., og derfor ingen rente på sidste indbetaling.

Det er imidlertid hvordan man tolker spørgsmålet og dit svar kan forsvares.

Jeg kan ikke huske hvordan man skriver LaTeX herinde så har vedhæftet formlen. Spørg endelig, især hvis du ikke forstår sumtegnet.

Din forkortning er forkert da der kun gælder at man kan lægge eksponenterne sammen hvis leddene er ganget sammen, altså:

aman=am+n

am+an {ikke lig} am+n

Vedhæftet fil:skabelon.pdf

Svar #4
04. maj 2009 af Flansmose (Slettet)

selvom det er langt ud over mit stof, tror jeg godt jeg har en lille anelse om hvordan din formel fungere - kan den laves mere simpel (gerne uden sumtegnet, hvis det kan lade sig gøre - ellers ville en kortfattet forklaring være lækkert)

 * og jeg kan forresten godt se din pointe med eksponenterne ;-)


Brugbart svar (1)

Svar #5
04. maj 2009 af mathon

An = y/r[(1+r)n - 1]

A7 = 6000/0,02[1,027 - 1]


Brugbart svar (1)

Svar #6
04. maj 2009 af hvadmeddet (Slettet)

Formlen svarer stort set til det første du selv skrev.

Du skal se på U(6) (mener jeg) og skal derfor i følge formlen lægge alle leddene fra s lig 0 til 7 sammen.

Det første led (s=0) er 6000*1.026-0 som altså er hvad man har fået ud af de første penge man har sat ind.

Den samlede sum er så:

U(6) = 6000*(1.026+1.025+1.0241.023+1.022+1.021+1.020)

som svarer nogenlunde til hvad du skrev. Det sidste led 1.020=1.


Brugbart svar (1)

Svar #7
04. maj 2009 af mathon

se #5 i detaljer
i
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=676754


Svar #8
04. maj 2009 af Flansmose (Slettet)

Okay - jeg er helt med nu :)

Tak for hjælpen!


Brugbart svar (1)

Svar #9
04. maj 2009 af hvadmeddet (Slettet)

D'oh! Svaret i #5 er klart noget pænere end mit forslag :D


Svar #10
04. maj 2009 af Flansmose (Slettet)

hmmm.... angående #5 så er jeg ikke helt med på dette tegn  [ ]  jeg er ikke helt sikker på betydningen af dem...


Brugbart svar (1)

Svar #11
04. maj 2009 af hvadmeddet (Slettet)

Det er bare en parantes.


Skriv et svar til: renteregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.