Fysik

Opdrift af ballon

04. maj 2009 af KimPetersen91 (Slettet)

Sidder og skal skrive en rapport om opdrift på en ballon vi har lavet eksperiment hvor vi har målt lidt forskellige ting som temperatur og vægt

Men nu bliver jeg sgu i tvivl

det er sandt Fop=rho*v*g. Men har svært ved at forestille mig at Fop bliver større når det eneste der æmdres er temperaturen og dermed rho. foreksemel 1,29[kg/m^3]*0,057[m^3]*9,82[m/s^2]=0,72 [N]

imod at jeg efter opvarmning får at densiteten er faldet til 0,99 kg/m^3 naturligvis som ønsket er massefylden faldet

men når jeg bruger den i opdriftsformlen giver dette selvfølgelig et mindre tal 0,99[kg/m^3]*0,057[m^3]*9,82[m/s^2]=0,55[N] så opdriften er blevet mindre af opvarmining

Hvis jeg istedet prøve at forestille mig at kraften opdriften skal overvinde er tyngdekræften

jeg vejet hele ballonen til 33 gram inden opvarmning og 13 efter opvarmning (så der sker det rigtige)

men med Fned=m*g får jeg 0,033[kg]*9,82[m/s^2]=0,32[N]!!!

Igen står jeg i en blindgyde for hvis jeg sammenligner resultaterne ville det altså betyde at min ballon flyver op i luften uden opvamning

Hvad gør jeg galt???


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. maj 2009 af kieslich (Slettet)

Hvordan ser din ballon ud? Da du vejer den uden opvarmning, er selve ballonen stor eller sammemklappet?


Svar #2
04. maj 2009 af KimPetersen91 (Slettet)

Ballonen er egentlig en pose men er regnet som en cylinder. Uden opvarmning da den blev vejet var volumen da ballonen var "flad"


Brugbart svar (1)

Svar #3
04. maj 2009 af kieslich (Slettet)

Du blander to kræfter sammen. Fop = rho*V*g. konstant hele tiden da opdriften kommer fra den omgivende luft. Fop trækker opad.

Der er to tyngdekræfter, som trækker nedad, på balonen. Fmateriale = mballon*g  også konstant. Og så er der tyngdekraften på luften inde i baloonen Fluft = rholuft*V*g.

Der gælder nu Fop > Fmateriale + Fluft  for at balonen svæver. Bemærk at det du ændre ved opvarmningen er rholuft og dermed Fluft.


Svar #4
04. maj 2009 af KimPetersen91 (Slettet)

For helvede i satan fucking tak

det giver så meget mere mening nu


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. maj 2009 af kieslich (Slettet)

En anden måde at se det på er: Tyngdekraften på luften inde i balonen mindskes med 20g*9,82m/s =0,02*9,82N når balonen opvarmes. Før opvarmningen var tyngdekraften Ffør = rho*V*g, og efter opvarmningen er den Fefter = rhovarmluft*V*g. Så forskellen Ffør - Fefter = 0,02*9,82N, du kan heraf finde massefylden for den varme luft, og sammenligne med den anden værdi.


Skriv et svar til: Opdrift af ballon

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.