Matematik

Cirklens ligning

10. maj 2009 af avhk (Slettet)

En der kan hjælpe med nedenstående opgave - rimelig hurtigt?? (eksamen i morgen)

En cirkel har centrum i punktet C(3,-2) og radius 5.
Bestem koordinatsættet til cirklens skæringspunkter med koordinatsystemets
andenakse.

Jeg ved at cirklens ligning er:

(x-x0)^2+(y-y0)^2=r^2

(x-3)^2+(y-(-2))^2=25

Når jeg udregner dette i hånden (prøven er uden hjælpemidler) får jeg:
x^2+6x+y^2+4y=12
Lommeregneren er ikke enig - den siger:x^2 - 6x+y^2+4y=12
Der er altså forskel på +6 og -6...
Hvad er det rigtige ? Og hvorfor?
Og hvordan kommer jeg videre med opgaven?


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. maj 2009 af ibibib (Slettet)

(x-3)2 = x2-6x+9. Det er en kvadratsætning.

Fortsættelse.

Andenaksen er x=0:

x2-6x+y2+4y=12

y2+4y-12=0.

Som løses til y=2 v y=-6.


Svar #2
10. maj 2009 af avhk (Slettet)

Hvordan løser du y^2+4y-12=0
Altså hvordan får du y=2 eller y=-6 uden hjælpemidler?


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. maj 2009 af ibibib (Slettet)

Det er en andengradsligning som jeg løser vha. diskriminanten.


Svar #4
10. maj 2009 af avhk (Slettet)

Tak


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. maj 2009 af mkmette (Slettet)

#1: hvordan kan det være at (x-3)^2 er en kvadratsætning og (y+2)^2 ikke er? Ville umiddelbart sige, at begge er, men det giver et meget mærkeligt resultat.


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. maj 2009 af ibibib (Slettet)

De kan begge udregnes vha. kvadratsætningerne eller med almindelige regneregler.


Brugbart svar (0)

Svar #7
10. maj 2009 af mkmette (Slettet)

Men hvis begge regnes ved kvadratsætninger vil man da ikke få en 2. gradsligning der hed: 5y^2-12=0 ?


Brugbart svar (0)

Svar #8
10. maj 2009 af ibibib (Slettet)

?

(y+2)2 = y2+4y+4.


Brugbart svar (0)

Svar #9
10. maj 2009 af mkmette (Slettet)

Hov for søren, det var bare en regnefejl fra min side. Tak for ulejligheden


Skriv et svar til: Cirklens ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.