Matematik

Andengradspolynomier - bestem a.

10. maj 2009 af Youngmann (Slettet)

Hvordan bestemmer man tallet a, når man har en andengradsligning og kender én rod?


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. maj 2009 af mathon

har den omtalte andengradsligning kun én rod?


Brugbart svar (2)

Svar #2
10. maj 2009 af mbujo (Slettet)

andengradsligning: --> a(x-r_1)(x-r_2) <-- hvor r_1 og r_2 er rødderne


Svar #3
10. maj 2009 af Youngmann (Slettet)

Hov, det er en tredjegradsligning. x3 - 2x2 + ax - 10

Roden er -2


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. maj 2009 af mathon

y = a(x-rdobbelt)2   med netop én rod = dobbeltrod

..........

dobbeltrod skyldes

x = (-b ± √(0))/(2a) som giver samme rod for + og -
roden fås således to gange = dobbeltrod


Svar #5
10. maj 2009 af Youngmann (Slettet)

#4

Kan du fortælle mig, hvad rod er for noget? Hvad fortæller den?


Brugbart svar (2)

Svar #6
10. maj 2009 af mbujo (Slettet)

#4

y = a(x-rdobbelt)2   med netop én rod = dobbeltrod

..........

dobbeltrod skyldes

x = (-b ± √(0))/(2a) som giver samme rod for + og -
roden fås således to gange = dobbeltrod

Insightfull, and yet pretty useless...


Brugbart svar (0)

Svar #7
10. maj 2009 af kieslich (Slettet)

#3
 

Hov, det er en tredjegradsligning. Kald den for f(x) = x3 - 2x2 + ax - 10

Roden er -2  hvilket vil sige at f(-2) = 0      så udregn f(-2) = 0 og find a.


Brugbart svar (0)

Svar #8
10. maj 2009 af mathon

#6

...sådan kan det jo gå, når man svarer samtidig med, at spørgekriteriet
fuldstændig ændres...

.............

#3
en polynomiumsrod β
for polynomiet

 p(x) = cn*xn + cn-1*xn-1 + cn-2*xn-2 + ........... + c2*x2 + c1*x + co

er defineret
ud fra ligningen

p(β) = 0


 


Svar #9
10. maj 2009 af Youngmann (Slettet)

#7

Ok, det har jeg gjort. a = -5

Opgaven spørger også om, der evt. er andre rødder. Hvad gør jeg her?


Brugbart svar (0)

Svar #10
10. maj 2009 af mathon

f(x) = (-2)3 - 2*(-2)2 + a*(-2) - 10 = 0

a = -13

f(x) = x3 - 2x2 - 13x - 10


Brugbart svar (0)

Svar #11
10. maj 2009 af mathon

har et polynomium pn(x) roden β
er
(x-β) divisor i pn(x)
dvs
pn(x) = (x-β)*pn-1(x)

............

i det konkrete tilfælde

p3(x) = (x-(-2))*p2(x)
x3 - 2x2 - 13x - 10 = (x+2)*(x2 - 4x - 5)
 


Svar #12
10. maj 2009 af Youngmann (Slettet)

#10

Hvordan kan det være?


Brugbart svar (0)

Svar #13
10. maj 2009 af mathon

#12

(-2)3 - 2*(-2)2 + a*(-2) - 10 = 0

-8 - 8 - 2a - 10 = 0

-26 -2a = 0

-13 - a = 0

a = -13


Svar #14
10. maj 2009 af Youngmann (Slettet)

#13

Tak!


Brugbart svar (0)

Svar #15
10. maj 2009 af mathon

opfølgning på #11

i det konkrete tilfælde

p3(x) = (x-(-2))*p2(x)
f(x) = x3 - 2x2 - 13x - 10 = (x+2)*(x2 - 4x - 5) = (x+2)(x+1)(x-5)

da
x2 - 4x - 5 = 0 har rødderne

x = -1  og  x = 5


Skriv et svar til: Andengradspolynomier - bestem a.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.