Engelsk

HJÆLP TIL ENGELSK OPGAVE

16. maj 2009 af Saeeda (Slettet)

Hej

Er der nogen, som er rigtig god til engelsk og har tid til, at rette en engelsk opgave?

Det er en opgave, som jeg har lavet til min engelsk mundtlig eksamen FSA. Jeg vil rigtig gerne have gode karakter til den her sååååå pleeeeaaase hjælp mig!!!

The Aboriginals and the Europeans

The aboriginals immigrated to Australia from Central East Asia. It is not easy to say which year they came to Australia, but by using new dating-methods it seems like the aboriginals have lived in Australia for 179.000 year.

Tribes:

In the Aboriginal tribes it was the women who cooked the food and took care of the children, while the men were hunters, tool-makers and custodians. The hunters knew the animal instinct. They were very good at finding animal tracks, they understod in the wind, and they knew about the seasons change. A hunter took only what he needed for himself, familiy or tribe. This implied that there was always a good balance in nature.

The aboriginals knew exactly where to have the plants, and they knew exactly when to harvest them. They acted very wisely with their plants.
When the aboriginal boys get a special age, they go on walkabout. The women sing some songlines, that tell, what they are going to look for to find the right way on their walkabout. The walkabout is supposed to end at Ayers Rock or the Uluru wich is a giant stone and also a sacred place for the aboriginals. When the boys get back, they are treated like men.

The meeting with the Europeans:

The meeting with the Europeans was to the Aboriginals an overwhelming contrast to what the Aboriginals was used to. The conflict between Aborigines and Europeans began almost after the first arrival of settlers in 1876. The European didn't have any kind of understanding of the Aboriginal culture even though they had strict orders with them from England, that said that they should respect the Aboriginals' kind of living. Since the European didn't follow the instructions, it never made a mutual respect. Aborigines at first tried to fit Europeans into their society. They found whites hard to deal with because they broke Aboriginal law and took food from Aboriginal land without permission. Soon they became angry and tried to punish white "misbehaviour". Then the European kidnapped Aborigines to work for them, almost as slaves.

As the Aboriginals lost their hunting grounds and trade routes to land-grabbing Europeans, the Aborigines turned their anger on any European they could find. These were usually isolated farmers, lone travellers and miners who were alone. Europeans fought back by killing every Aborigine they could find, whether these people were responsible for the attacks or not.

The Europeans also brought a lot of diseases with them from Europe. For example measles, pneumonia and tuberculosis, and many of the Aboriginals died.
The Missions:
Som white people felt badly about what was happening to the Aborigines, Especially in the Churches. A mission that was set up bye the Seventh Day Adventist Church in 1913 to help the Aboriginals people. At first Aboriginals came to the missions looking for protection from white violence. They also needed help to survive as their hunting grounds were taken. The missionaries, like Reverend Gribble, wanted to help and give them good skills to work and live in white society. However the main aim of Mission was to return them into Christians. This meant destroying the Aborigines’ culture and ways of living, and taking their children at age of 6 or 7 to be brought up in dormitories. This was so the Children would not learn tradional customs and languages.

Missions may have helped Aboriginal people to survive, but they created many more problems. Aboriginal traditional society was destroyed, yet they were rarely accepted into European society.

In 1897 the Aborigines Protection and Restriction of the Sale of Opium Act was passed by the Queensland Government. This took away many civil rights of Aborigines. Their work, income, marriages, children, the people they could be friends with, the places they could live, were all controlled by Government officers or the missionaries. For example, they were not allowed to have the low wages they worked for. Pocket money was given out to them by Protectors (usually the local policeman). Aboriginal people could work all their lives and see very little of their own money, and they could not pass it on to their children when they died. The restrictions of this Act only ended in the 1960s.


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. maj 2009 af Madunse (Slettet)

magtede ikkke lige at læse alt igennem, men spottede lige en fejl i første afsnit... 179000 yearS ;)


Brugbart svar (1)

Svar #2
17. maj 2009 af exatb

Der er næsten ingen fejl i, så den kan du roligt gå til eksamen med


Svar #3
17. maj 2009 af Saeeda (Slettet)

#2
 

Der er næsten ingen fejl i, så den kan du roligt gå til eksamen med

"neard"

Tak, det var en stor LETTELSE! Men kan du komme med nogle ideer til forbedringer?


Brugbart svar (2)

Svar #4
17. maj 2009 af Stygotius (Slettet)

Der en hel del unøjagtigehder og en hel del sjusk, og så  svinger du hid og did mellem nutid og datid. Den går ikke. 

Når "neard" siger  "Der er næsten ingen fejl i, så den kan du roligt gå til eksamen med", så gør du nok klogt i ikke at tro for meget på det !!! 

Her er lidt hjælp som du nok skal læse godt på.

"The aboriginals immigrated"       = Aboriginals med stort "A"  (mange gange)

"which year they came to Australia," = What year they came......"

"it seems like the aboriginals have lived in Australia for 179.000 year." = " it can be fairly safely established that the Abor. ....."

"it seems like"  =  "one can safely say that the.............."

" In the Aboriginal tribes it was the women who cooked the food"  =  "In Aboriginal families women cooked and minded the children....."

"while the men were hunters, tool-makers and custodians"  =?  "while men went hunting, made tools and protected their family"

"The hunters knew the animal instinct."  =  "The hunters knew how to interpret animal behaviour"

" they understod in the wind"  =?  "They knew how  to read the wind"

"and they knew about the seasons change."  =  "----and they were familiar with the changing seasons"

"A hunter took only what he needed for himself, familiy or tribe."  =  "A hunter would only take what was needed for himself, his family or his tribe"

" This implied that there was always a good balance in nature."  =  "In this way a good balance in nature was preserved."

" aboriginals knew exactly where to have the plants,"  = "The Aboriginals knew exactly where to grow their plants."
 

"When the aboriginal boys get a special age, they go on walkabout."  =  "When the Aboriginal boys reached a certain age they would go on a walkabout."

"The women sing some songlines, that tell, what they are going to look for to find "  = "The women sang a few lines about what the men should look for to find........"

"The walkabout is supposed to end at ......."  =  "The walkabout was supposed to end at......."

" wich is a giant stone"  = "which is a giant stone"

"When the boys get back, they are treated like men."  =  "When he boys got back they were treated as men"

"to what the Aboriginals was used to"  =  "to what the Aboriginals were used to"

 "almost after the first arrival of settlers in 1876."  =  "shortly after the arrival of the first settlers." 

"The European didn't have any kind of understanding of the Aboriginal culture"  =  "The Europeans did not have any understanding of Aboriginal culture"

" that said that they should respect the Aboriginals' kind of living"  =  "which told them to respect......"

" it never made a mutual respect."  =  "mutual respect never really prevailed."

"Aborigines at first tried to fit Europeans into their society"  =  "At first the Aborigines tried to integrate the Europeans into their own society."

"the Aborigines turned their anger on"  =  "they turned their anger on......"

" lone travellers"  =  "strangers travelling on their own" 

" with them from Europe. For example measles"  =  with them from Europe, e.g. measles....."

"Especially in the Churches."  =  especially church people."

" set up bye the"  =  "set up by the"

"A mission that was set up bye the Seventh Day Adventist Church in 1913 to help the Aboriginals people."

ja, hvad med den mission ? -Du fuldender ikke med noget verbum til den "mission"

"and give them good skills to work "  =  "and enable them to work....."

"work and live in white society."  =  "work and live in a white community."

"aim of Mission was to return them into Christians"  =  "to turn them into....."

" ways of living"  =  "way of life"

"This was so the Children would not learn tradional customs and languages."  =  "This was done to prevent the children from learning their own traditions, customs, and language."
 

"Their work, income, marriages, children, the people they could be friends with, the places they could live, were all controlled by Government officers or the missionaries."  = "Their work, their income, their marriage traditions, all was controlled by ......"

"  For example, they were not allowed to have the low wages"  =  "For instance, they were not allowed to keep what little they were paid for their work"

"Pocket money was given out to them"  =    "Pocket money was given to them (eller "handed out to them")


Brugbart svar (2)

Svar #5
18. maj 2009 af Stygotius (Slettet)

"It seems like."      er amerikansk, og ikke engelsk.

"It looks as  if......"      er engelsk


Svar #6
18. maj 2009 af Saeeda (Slettet)

Tak Stygotius. Men du behøvede slet ikke at rette stave fejl, da ikke skal afl. opgaven. Jeg skal bruge den til min mundtlig Engelsk FSA.

Går du på gym. eller...? Du er virkelig klog!!!


Brugbart svar (1)

Svar #7
18. maj 2009 af Madunse (Slettet)

du spurgte da om nogen gad rette den?!??!


Svar #8
18. maj 2009 af Saeeda (Slettet)

Madunse hvad mener du da?


Brugbart svar (2)

Svar #9
18. maj 2009 af Madunse (Slettet)

altså, i dit første indlæg skriver du, om nogen gider rette den...

det er der så en der gør, og så skriver du at han ikk havde behøvet rette den?

hmm? :)


Svar #10
19. maj 2009 af Saeeda (Slettet)

Han fik rettet den og enda meget fint. Jeg glemte at skrive  i mit første indlæg, at han ikke behøvede at rette stavefejlene. Men som både du og jeg kan se var der rigtig mange gram. fejl. Godt klaret, Stygotius.

Jeg forstår ikke hvorfor der er altid skal komme nogle og skrive helt unødvendige kommentarer !


Brugbart svar (2)

Svar #11
19. maj 2009 af Madunse (Slettet)

haha... unødvendige kommentarer?? Synes det er meget relevant at spørge til hvad det er du vil have folk skal gøre, når du skriver bagefter det er unødvendigt... men jaja whatever... held og lykke med FSA!


Svar #12
19. maj 2009 af Saeeda (Slettet)

Ja sorry my bad. Men jeg mener stadig at det var unødvendigt!

Og tak!


Brugbart svar (3)

Svar #13
20. maj 2009 af Stygotius (Slettet)

saeeda,

Ja, jeg går på gymn.         -som gymn.lærer i engelsk............


Brugbart svar (2)

Svar #14
21. maj 2009 af Stygotius (Slettet)

Madunse har nu helt ret.

Man kan ikke tillade sig at sætte nogen i gang med at rette noget på ens anmodning og så bagefter, når vedkommende har gjort arbejdet for en,  sige: "For resten du behøvede ikke rette det hele."

Det er meget ubehøvlet over for den som har gjort en en tjeneste.


Svar #15
21. maj 2009 af Saeeda (Slettet)

Stygotius: Tak for rettelsen af min opgave. Men jeg bliver nød til, at spørge dig om en tjeneste mere. Den her opgave skal jeg bruge til min mundtlig Engelsk FSA, som er d. 8. juni. Jeg er ikke helt færdig med den her opgave, men jeg er igang. Vil du ikke rette den for mig, når jeg er HELT færdig!

Kunne jeg evt. få din e-mail adr. ?


Skriv et svar til: HJÆLP TIL ENGELSK OPGAVE

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.