Matematik

Proportionalitet

20. maj 2009 af ccccaaaatttt (Slettet)

Hej,

Skal op i matematik A her om en lille måned, og har lige et spørgsmål omrking proportionalitet.

Er en funktion proportional såfremt dens graf er en ret linje og skærer (0;0)? Hvordan defineres proportionalitet i det hele taget? Hvad er forskellen på en proportional funktion og en ligefrem proportional funktion?

Undrer mig nemlig over om jeg godt kan definere grafen for en linær funktion/sammenhængen mellem y og x som proportional i tilfældet a forskellig fra 0 og b=0?

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. maj 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Ligefrem proportional medfører, at grafen skærer (0,0). Det gør en proportionalitet ikke. To størrelser er proportionale, hvis y = ax+b. Her er y proportional med x.


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. maj 2009 af ibibib (Slettet)

En ligefrem proportionalitet er det samme som en proportionalitet. Grafen er en ret linje gennem (0,0) og forskriften er derfor y = k·x.

En omvendt proportionalitet har forskriften y = k/x.


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. maj 2009 af Jerslev (Slettet)

#2: Det ser ud til, at jeg husker mit gymnasiematematik forkert. =)


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. maj 2009 af ibibib (Slettet)

#3 Tja, y = ax+b hedder en lineær funktion.

På engelsk er det lidt anderledes...


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. maj 2009 af Jerslev (Slettet)

#4: Det er nok fordi jeg forveksler det med de engelske betegnelser.


Skriv et svar til: Proportionalitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.