Fysik

Specifik Varmekapacitet

04. december 2004 af Andreassw (Slettet)
Heysa jeg har et lille problem har lige fået mine første rapport for.
Det drejer sig om at bestemme den specifikke varmekapacitet c.

Jeg er nået til det led i rapporten hvor jeg skal skrive Teorien for c..

Men forstår ikke helt hvad Teorien bag c er nogle er ? nogle der kan hjælpe mig lidt på vej

Brugbart svar (1)

Svar #1
04. december 2004 af Snack (Slettet)

Den specifikke varmekapacitet er den energi der skal til for at opvarme det pågældende stof 1 grad.

Svar #2
04. december 2004 af Andreassw (Slettet)

Takker

Brugbart svar (1)

Svar #3
04. december 2004 af Epsilon (Slettet)

#1: Ikke helt korrekt. Den specifikke varmekapacitet er den energi der skal tilføres for at opvarme 1g af stoffet 1grad (alternativt 1kg af stoffet 1grad)

Eksempel

c(aluminium) = 896J/(kg*K)

Varmekapaciteten C er den energi der skal tilføres for at opvarme massen m af stoffet 1 grad.

Sammenhængen mellem c og C er således

C = m*c

//Singularity

Svar #4
04. december 2004 af Andreassw (Slettet)

har nu fortaget nogle beregning er og er kommet frem til at min C = 0,39kJ/°C


passer det meget godt ?

Energitilført er = 30kJ
∆t = 76,2°C

Brugbart svar (0)

Svar #5
04. december 2004 af Epsilon (Slettet)

#4: Det ville være rart, hvis du skrev dine måleresultater her samt hvilket stof du ønsker at bestemme den specifikke varmekapacitet for.

Ellers er det nærmest umuligt at vurdere, om resultatet passer godt.

//Singularity

Svar #6
04. december 2004 af Andreassw (Slettet)

Ah sry det er vand.

Mine måleresultater var energi tilført 30000J

Temperaturstigning 76,2grader celsius

Brugbart svar (0)

Svar #7
04. december 2004 af illuminati (Slettet)

Specifik varmekapacitet er sammenhængen mellem varmekapacitet og masse. For et homogent (del-) system er varmekapaciteten C proportional med stoffets masse m


Brugbart svar (0)

Svar #8
04. december 2004 af illuminati (Slettet)

dvs. C=m*c

hvor konstanten c er stoffets specifikke varmelapacitet. Den varme Q, som (del-) systemet tilføres ved temperaturtilvæksten delta T er:

Q=m*c*delta T

(SI-enhed for specifik varmekapacitet: J/(kg*K)

Brugbart svar (0)

Svar #9
04. december 2004 af Epsilon (Slettet)

#6: Brug den nederste formel angivet i #8. Hvad var massen af vandet, som i opvarmede?

//Singularity

Svar #10
04. december 2004 af Andreassw (Slettet)

101,6g

Svar #11
04. december 2004 af Andreassw (Slettet)

Efter brug af formlen c= C/m

får jeg
393.7 J/°C / 0,1016kg = 3875J / (kg* °C)

Brugbart svar (0)

Svar #12
04. december 2004 af Epsilon (Slettet)

#11: Enig.

Det er da en hæderlig værdi for den specifikke varmekapacitet. Vands (isobare) specifikke varmekapacitet ved forskellige temperaturer er tabellagt i Databogen (10.udg., 2000, s.153). Isobar betyder ved konstant tryk.

Hvordan vil du forklare, at værdien for c(vand) i eksperimentet alligevel er noget lavere end tabelværdierne?

//Singularity

Svar #13
04. december 2004 af Andreassw (Slettet)

Hehe du kom mig i forkøbet :D, sad netop og overvejet hvad jeg skulle skrive i konklussion men kan ikke helt komme frem til noget..

men det kunne vel evt. have noget at gøre med at meget af den varme vi tilførte også blev givet til omgivelserne eller ?

fysik er ikke lige min stærke side hehe

Svar #14
04. december 2004 af Andreassw (Slettet)

efter at have tænkt mig lidt om tror jeg det må være fordi vi ikke har brugt et isoleret system og at den indre energi ikke er blevet bevaret, og at den har forplantet sig på omgivelserne... det passer vel meget godt ikke ?

Brugbart svar (0)

Svar #15
04. december 2004 af Epsilon (Slettet)

#13: Lige præcis! Formlen for den specifikke varmekapcitet er

c = Q/(m*delta T)

og at din værdi er for lav, kan da forklares ved

Varmetabet til omgivelserne.
Noget af vandet fordamper under opvarmning, især efterhånden som temperaturen stiger. Dvs. massen m af vandet, som modtager varme, aftager under opvarmningen.

Hvilken effekt havde varmeelementet, som I brugte til at opvarme vandet med?

//Singularity

Svar #16
04. december 2004 af Andreassw (Slettet)

300w

Brugbart svar (0)

Svar #17
04. december 2004 af Epsilon (Slettet)

#16: Det giver en opvarmningstid på 100s. Hvad målte i vandets starttemperatur til?

//Singularity

Svar #18
04. december 2004 af Andreassw (Slettet)

22,4 grader celsius

Brugbart svar (0)

Svar #19
04. december 2004 af Epsilon (Slettet)

#18: I see. Vandets kogepunkt er da næsten nået til sidst, så der vil bestemt være noget af vandet, som er fordampet. Jeg tror dog stadigvæk på, at varmetabet til omgivelserne er den primære forklaring.

//Singularity

Svar #20
04. december 2004 af Andreassw (Slettet)

Hvordan kan en c-værdi på 5,079kJ/ (kg* °C) forklares ?

temperatur stigning 59,6
mængde 99,1 g
energi til ført 30kJ

Forrige 1 2 Næste

Der er 25 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.