Fysik

isens smeltevarme

24. maj 2009 af sarfina (Slettet)

hej.

jeg har et forsøg som jeg ikke helt forstår. det hedder isens smeltevarme. jeg har resultaterne, kunne i hjælpe med at sige den formel man skal stille op. og beregne den.

bærger: 189,6 g uden vand

med vand 530,1 g

temperatur af vand 19,5

med isterning 18,6

hvad gør jeg????


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. maj 2009 af Jerslev

#0: De oplysninger kan ikke bruges til særlig meget.

- - -

mvh

Jerslev


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. maj 2009 af mathon

mis*L  = mvand*cvand*(Tbeg-Tslut)

 der skal således måles to vandtemperaturer


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. maj 2009 af openmind (Slettet)

Er  deltaT ikke altid = T(slut) - T(beg) ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. maj 2009 af mathon

...jo når Tslut er størst


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. oktober 2021 af rk2200

Hej!

Sagen er, at jeg skal til NV eksamen i grundforløbet meget snart. Jeg har kort tid til at øve mig. Vi har i grundforløbet haft om en masse formler indenfor "isens smeltevarme", som jeg har skrevet rigtig meget om, men som jeg ikke forstår. Et af formlerne er:

DE = m*c* DT

Den formel som i har skrevet ind her: mis*L  = mvand*cvand*(Tbeg-Tslut) er også noget vi har lært. 

Der findes åbenbart 4-5 formler i alt, kan nogen skrive formlerne herind, og forklare begreberne i formlerne også? F.eks betyder m masse og DT = deltatempratur, altså forskelstempratur. Jeg håber at nogen herinde forstår, og at nogen kan hjælpe. Mim fysik lærer er lidt "Afvisende" når jeg spørger ind til dette. 

Jeg skal bruge min karakter i NV til noget, men jeg har siden start slet intet forstået omkring disse formler. 


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. oktober 2021 af ringstedLC

Energien E, der er indeholdt i massen af et stof med varmekapaciteten c ved temp. T1:

\begin{align*} E_1 &= m\cdot c\cdot T_1 \end{align*}

og ved temp. T2:

\begin{align*} E_2 &= m\cdot c\cdot T_2 \end{align*}

Energien ΔE, der skal bruges til opvarmning af massen m af et stof med varmekapaciteten c fra temp. T1 til temp. T2:

\begin{align*} E_2-E_1=\Delta E &= m\cdot c\cdot T_2-m\cdot c\cdot T_1\;,\;T_2>T_1 \\ &= m\cdot c\cdot \bigl(T_2-T_1\bigr) \\ \Delta E &= m\cdot c\cdot \Delta T \end{align*}


Brugbart svar (0)

Svar #7
10. oktober 2021 af ringstedLC

#5

Den formel som i har skrevet ind her: mis*L  = mvand*cvand*(Tbeg-Tslut) er også noget vi har lært. 

Det er ikke én formel, men to. Ligningen er opstillet med den forudsætning at energien er bevaret, når vandet opvarmer isen, så den smelter. Desværre oplyser #0 bl. a. ikke, hvad isens Tbeg er, så der forudsættes, at den er 0 ºC. Derfor skal isen ikke opvarmes, men tilføres sin smelteenergi og derefter regnes som vand:

\begin{align*} E_{is} &= E_{vand} \\ m_{is}\cdot L &= m_{vand}\cdot c_{vand}\cdot \bigl(T_{beg}-T_{slut}\bigr) \end{align*}


Brugbart svar (0)

Svar #8
10. oktober 2021 af rk2200

Hvad betyder bergeberbe i formlener?


Brugbart svar (0)

Svar #9
10. oktober 2021 af rk2200

Men jeg er ikke sikker på om det er de formler..


Brugbart svar (0)

Svar #10
10. oktober 2021 af ringstedLC

Der skulle have stået Lis i #7. Denne størrelse slås op og angiver energibehovet for at smelte 1 kg is.


Brugbart svar (0)

Svar #11
16. oktober 2021 af rk2200

Hej alle. 

Sagten er, at jeg skal til NV eksamen her efter ferien. 

Jeg har lavet forsøg i alle fag i NV, hvor jeg tager fat i et rødbede forsøg fra biologi og kemi, hvor vi altså lagde rødbeder i ethanol, og så hvordan rødbeden gik ind og påvirkede cellemembranen. 

Jeg har styr på mit forsøg osv som jeg ønsker snakke om. Jeg sætter billeder ind, hvor jeg har skrevet det jeg ønsker sige til selve eksamen. 

Også hvordan forsøget fra biologi er aneledes end forsøget fra biologi. Det forstår jeg ikke...

Jeg har et problem mht kemi delen. Jeg vil nemlig relatere mit forsøg fra biologi til et forsøg i kemi, men der er nogle begreber såsom spekfotometer som jeg ikke forstår. Jeg har lavet en graf udfra mine resultater i kemi forsøget med rødbeden, som jeg heller ikke forstår. Jeg skal nemlig kunne fortælle hvad forsøget med rødbeden i kemi viste samt forklare hvad grafen viser som jeg har lavet. Håber nogle herinde kan hjælpe!

Ringsted LC håber du kan hjælpe :)

Vedhæftet fil:Eksamen i NV.docx

Brugbart svar (0)

Svar #12
16. oktober 2021 af ringstedLC

#11: Når du spørger i andres tråde, skal dit spørgsmål have relation til tråden. Det gør du i #5 og får et svar.

Men #11 har intet med tråden at gøre og er derfor upassende.

Alle nye tråde ses i oversigten!


Brugbart svar (0)

Svar #13
16. oktober 2021 af rk2200

har lavet ny tråd med samme spørgsmål men fik intet svar der..


Skriv et svar til: isens smeltevarme

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.