Fysik

harmoniske svingninger

24. maj 2009 af gammelfar22 (Slettet)

Hey :)

Jeg sidder og roder lidt med emnet harmoniske svingninger og er gået hen og er blevet en smule nys.

vi har at gøre med en kraft af gøre der overholder hookes lov, altså en elastisk kraft.

F=-k*x. Og idet der ikke antages at være gnidningskræfter må det elastiske kræft være den resulterende kraft. Den kan ifølge Newton skrives som Fres=m*a

altså:

-k*x=m*a

dette er jo en andenordens diff ligning da a (t)  er den anden afledet af x(t) da x an giver forlængelse eller sted. Jeg forsøgte at løse problemet på min lommeregner for at overbevise mig selv om at løsning virkelig er: x(t) = A*sin(φ*t) +B*cos(φ*t)

får dog noget helt andet som sikkert er det samme på en eller anden uoverskuelig vis. Ville hører om nogle kunne udfører udregningerne eller henvise til et en hjemmeside hvor udregninger findes.

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. maj 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Du kan omskrive ligningen til at blive:

x'' = -k/m * x, der har løsningen x(t) = A*cos(sqrt(k/m) * t + delta), hvor delta angiver faseforskel.

Du kan indsætte x(t) i differentialligningen og se, at den løser ligningen.


Svar #2
24. maj 2009 af gammelfar22 (Slettet)

jo jo :) det jeg med på

men hvordan finder man løsning ;) ?  I love math ;)


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. maj 2009 af Jerslev (Slettet)

#2: Der skulle vist være en opgave her på siden, der viser hvordan man løser dem.

Prøv at gå i opgavesektionen og søg på "harmoniske svingninger".


Svar #4
24. maj 2009 af gammelfar22 (Slettet)

kanon ! mange tak !


Skriv et svar til: harmoniske svingninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.