Fysik
Fysik opgave...
04. december 2004 af
jamill@ (Slettet)
Hej..
Jeg kan ikke lige finde ud af, hvordan jeg skal regne denne opgave.
En røntgenstråle med bølgelængde lamda= 0,708 Å bliver reflekteret i metallisk kobber, der er opbygget i regelmæssige krystaller. Der bliver observeret 1. ordens Bragg diffraktion ved strejfningsvinklen delta= 11,31 grader.
a) Beregn afstanden d mellem gitterplanerne?
b) Beregn strejfningsvinklen for 2. ordens diffraktion?
Tak på forhånd
Jeg kan ikke lige finde ud af, hvordan jeg skal regne denne opgave.
En røntgenstråle med bølgelængde lamda= 0,708 Å bliver reflekteret i metallisk kobber, der er opbygget i regelmæssige krystaller. Der bliver observeret 1. ordens Bragg diffraktion ved strejfningsvinklen delta= 11,31 grader.
a) Beregn afstanden d mellem gitterplanerne?
b) Beregn strejfningsvinklen for 2. ordens diffraktion?
Tak på forhånd
Svar #1
04. december 2004 af Epsilon (Slettet)
Du kender sikkert Bragg-ligningen;
2d*sin(v) = m*lambda, m = 1,2,3,...
hvor v er diffraktionsvinklen.
a) Indsæt m=1 (1.orden), lambda = 0.708Å = 0.708*10^(-10)m og v = 11.31 grader og løs for d.
b) Strejfningsvinklen for 2.ordens diffraktion findes af Bragg-ligningen. Nu kender du jo d fra a).
//Singularity
2d*sin(v) = m*lambda, m = 1,2,3,...
hvor v er diffraktionsvinklen.
a) Indsæt m=1 (1.orden), lambda = 0.708Å = 0.708*10^(-10)m og v = 11.31 grader og løs for d.
b) Strejfningsvinklen for 2.ordens diffraktion findes af Bragg-ligningen. Nu kender du jo d fra a).
//Singularity
Svar #2
04. december 2004 af jamill@ (Slettet)
tak #1..
er facittet et stort tal eller lille?for jeg får det til ca 1,23 , og tror ik jeg har tastet rigtigt ind ...
er facittet et stort tal eller lille?for jeg får det til ca 1,23 , og tror ik jeg har tastet rigtigt ind ...
Svar #3
04. december 2004 af Epsilon (Slettet)
#2: Indsætter du tallene i SI-enheder og indstiller du grafregneren til at regne med vinkler i grader, så skulle du gerne få de korrekte resultater:
a) d = 0.181nm
b) v = 23.1 grader
med 3 betydende cifres præcision, ligesom præcisionen af de størrelser, der er opgivet i opgaveteksten.
//Singularity
a) d = 0.181nm
b) v = 23.1 grader
med 3 betydende cifres præcision, ligesom præcisionen af de størrelser, der er opgivet i opgaveteksten.
//Singularity
Skriv et svar til: Fysik opgave...
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
