Fysik

Røntgenstråling

05. december 2004 af alicia (Slettet)
a)Bestem den mindste bølgelængde af røntgenstrålingen fra et røntgenrør, hvor spændingsfaldet mellem anode og katode er 185 kV.
b)Beregn den største fotonenergi fra røntgenrøret.

Hvilken formel skal jeg bruge for at regne a & b ? (fra bogen fysikkens verden2 opg 4.2)

Brugbart svar (0)

Svar #1
05. december 2004 af Epsilon (Slettet)

Det var da fantastisk så mange spørgsmål om røntgenstråling, man træffer i denne tid. Hvad bliver det næste? - en røntgenjulefoton? :)

Ej spøg til side...

Du kan besvare a) og b) simultant, idet den mindste bølgelængde, lambda korresponderer til den største fotonenergi E, jf. formlen

E = h*c/lambda

Vink: Hvilken energi har en elektron, som accelereres fra katode til anode af spændingsfaldet 185kV?

//Singularity

Svar #2
05. december 2004 af alicia (Slettet)

#1.. så ska jeg nok lade være med at spørge :( fordi ; 'der er mange spørgsmål om røntgenstråling, man træffer i denne tid'.

Brugbart svar (0)

Svar #3
05. december 2004 af Epsilon (Slettet)

#2: Det er da helt i orden, at du spørger. Prøv at bruge vinket og formlen til at løse opgaven, og lykkes det ikke, så spørg igen.

//Singularity

Svar #4
05. december 2004 af alicia (Slettet)

Det var det jeg sku spørge; forstår ikke " Vink: Hvilken energi har en elektron, som accelereres fra katode til anode af spændingsfaldet 185kV? "

Brugbart svar (0)

Svar #5
05. december 2004 af Epsilon (Slettet)

#4: Det giver elektronenergien

E = U*e = 185keV

hvor U = 185kV og e=1.6021773*10^(-19)C er elementarladningen.

Det er værd at huske, at

"En elektron, som accelereres gennem et spændingsfald på 1V, opnår energien 1eV"

Så kan man blot skalere til andre energier.

a) Nuvel, den minimale bølgelængde, lambda(min) må svare til den maksimale elektronenergi,

U = E/e = h*c/(e*lambda(min))

idet elektronen da afgiver al sin energi til den udsendte røntgenfoton. Heraf

lambda(min) = h*c/(U*e)

og alle disse størrelser kender du.

b) Indsæt lambda(min) i formlen fra #1 for at bestemme den maksimale fotonenergi. Hvad giver det? Er det nogen overraskelse?

//Singularity

Svar #6
05. december 2004 af alicia (Slettet)

nå ja mange tak.

Svar #7
07. december 2004 af alicia (Slettet)

Hej igen...

Jeg får opg a) til:
lambda(min)=6,71*10^-9m

og opg b) til: E= 2,96*10^-35 J

Ved ikke om jeg har regnet dem rigtigt ud????

Svar #8
07. december 2004 af alicia (Slettet)

Håber nogen kan tjekke om jeg har regnet rigtigt ud....

Brugbart svar (0)

Svar #9
07. december 2004 af Epsilon (Slettet)

#8 Ikke enig. Du har nok glemt en faktor 10^3 på spændingsfaldet U = 185kV = 185*10^3 V.

Man skulle gerne få

a) lambda(min) = 6.70*10^(-12)m = 6.70pm
b) E = 2.96*10^(-14)J = 185keV

Nogen umiddelbar bemærkning til svaret i b)?

//Singularity

Skriv et svar til: Røntgenstråling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.