Matematik

HASTER HASTER - SKRIFTLIG EKSAM I MORGEN ??

28. maj 2009 af My-name (Slettet)

 Hej Alle.

Jeg kan virkelig ikke huske hvordan man regner en forskrift ud når man har 2 punkter for eksponential og potenes. UDEN HJÆLPEMIDLER??..

Jeg kender godt formlerne på dem, men man kan jo ikke regne noget i rod eller i 10 tals logaritme uden lommerregner. 

Håber i kan hjælpe mig. 

Jeg sætter 2 punkter, så håber jeg en af vil løse den så jeg kan bruge det i morgen.

punkter: P(2,4) , Q ( 3, 6) 

Tusind tak på forhånd. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. maj 2009 af peter lind

Hvis det er pæne tal kan man klare sig uden lommeregner ellers må du angive resultater som for eks. kvrod(2) eller log(5)

Potens: får du 4=a*2p og 6=a*3p Del disse med hinande og du får 3/2=(3/2)p. Heraf kan du let se hvad p er. Sæt det ind i en af de oprindelige ligninger og du får en meget simpel ligning.

Ekspotentiel:

4=a*b2 og 6=a*b3 Igen del disse ligninger med hinanden og du får 3/2=b3/b2, hvilket igen giver en meget simpel ligning til bestemmelse af b. Derefter sætter du det ind i en af de oprindelige ligninger.


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. maj 2009 af Isomorphician

P(2, 4), Q(3, 6) kan skrives som:

(i) 4 = b*a2

(ii) 6 = b*a3

(i) divideres med (ii):

4/6 = a-1 <=>

2/3 = 1/a <=>

(2/3)a = 1 <=>

a = 3/2 = 1,5

Værdien for a indsættes i (i) og b isoleres:

4 = b*1,52 <=>

4/2,25 = b <=>

16/9 = b


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. maj 2009 af NejTilSvampe

4=b*a^2

6=b*a^3

b=4/a^2 = 6/a^3

a^3/a^2 = 6/4

a^3-2 = a = 6/4 = 3/2

b=4/a^2 = 4/(3^2/2^2) = 4/(9/4) = 16/9

f(x) = (16/9)*(3/2)^x


Svar #4
28. maj 2009 af My-name (Slettet)

 Jeg syntes, det er alt for svært at huske det der.

Nej der ikke en nemmer måde ? .

som også #1 siger, men forstår ikke helt i det sidste ? kan en muligvis forklar mig dette please ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. maj 2009 af peter lind

Det vigtigste at huske er at du skal dele de 2 ligninger med hinanden. Demed får du isoleret den ene ubekendt. Den sidste 3/2=b3/b2=b


Skriv et svar til: HASTER HASTER - SKRIFTLIG EKSAM I MORGEN ??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.