Fysik
Lys, brydning
06. december 2004 af
**Hellagood** (Slettet)
Jeg skal udregne brydningsforholder fra luft til plexiglas, som jeg får til 1,5112, og fra plexiglas til luft - som jeg får til 0,6002..
Så skal jeg så vise at de to brydningsforholde ganget med hinanden skal give 1.. Og det gør det også (eller i hvertfald tæt på 0,907) - men hvorfor er det lige de gør det?? Jeg har fundet en eller anden formel der hedder:
n2,1 = v2/v1 = 1/n2,1... Jeg kan bare ikke forstå hvorfor dette gælder! Håber der er nogen der kan hjælpe!
Så skal jeg så vise at de to brydningsforholde ganget med hinanden skal give 1.. Og det gør det også (eller i hvertfald tæt på 0,907) - men hvorfor er det lige de gør det?? Jeg har fundet en eller anden formel der hedder:
n2,1 = v2/v1 = 1/n2,1... Jeg kan bare ikke forstå hvorfor dette gælder! Håber der er nogen der kan hjælpe!
Svar #1
06. december 2004 af Epsilon (Slettet)
Det hænger på en definition.
Et mediums ABSOLUTTE brydningsindeks n er defineret til at være forholdet
n = c/v
mellem lysets fart c i vakuum og lysets fart v i mediet. Da v1 for alle andre medier end vakuum, hvor n=1 per definition.
Betragt en lysstråle, som brydes i grænsefladen mellem to medier, a og b. Det RELATIVE brydningsindeks for overgang mellem medium a og b
n(a,b) = n(a)/n(b) = (c/v(a))/(c/v(b)) = v(b)/v(a)
og den omvendte overgang giver relativt brydningsindeks
n(b,a) = n(b)/n(a) = (c/v(b))/(c/v(a)) = v(a)/v(b)
så produktet
n(a,b)*n(b,a) = (v(b)/v(a))*(v(a)/v(b)) = 1
eksakt! At du kun tilnærmelsesvist har fået 1 må skyldes, at du afrunder sinus til dine vinkelargumenter når du bruger refraktionsloven
n(a)*sin(a) = n(b)*sin(b)
Er du med på det nu?
//Singularity
Et mediums ABSOLUTTE brydningsindeks n er defineret til at være forholdet
n = c/v
mellem lysets fart c i vakuum og lysets fart v i mediet. Da v1 for alle andre medier end vakuum, hvor n=1 per definition.
Betragt en lysstråle, som brydes i grænsefladen mellem to medier, a og b. Det RELATIVE brydningsindeks for overgang mellem medium a og b
n(a,b) = n(a)/n(b) = (c/v(a))/(c/v(b)) = v(b)/v(a)
og den omvendte overgang giver relativt brydningsindeks
n(b,a) = n(b)/n(a) = (c/v(b))/(c/v(a)) = v(a)/v(b)
så produktet
n(a,b)*n(b,a) = (v(b)/v(a))*(v(a)/v(b)) = 1
eksakt! At du kun tilnærmelsesvist har fået 1 må skyldes, at du afrunder sinus til dine vinkelargumenter når du bruger refraktionsloven
n(a)*sin(a) = n(b)*sin(b)
Er du med på det nu?
//Singularity
Svar #2
06. december 2004 af **Hellagood** (Slettet)
Ja altså jeg fatter godt matematikken bag det.. Så der er ikke en eller anden fysisk grund det? Sådan beskrev min lærer nemlig det.. Forresten har jeg skrevet formlen forkert oven over den skal hedde:
n2,1 = v2/v1 = 1/n1,2
Tak for hjælpen :)
n2,1 = v2/v1 = 1/n1,2
Tak for hjælpen :)
Skriv et svar til: Lys, brydning
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
