Matematik

Afstand fra punkt til linje

03. juni 2009 af charlottebi (Slettet)

Nogle som kan hjælpe mig med denne opgave (se vedhæftede fil)

Jeg har snakket med en og han mener man skal løse den således, ved at bruge afstandsformlen:

AB=Kvadratrod(x2-x1)^2 +(y2-y1)^2

Hvor man så skriver den om til:

AB=Kvadratrod(14-x1)^2 +(5-f(x))^2

Fordi man har punktet (14;5) også har man funktionen f(x) hvor man skal finde den mindste afstand mellem de to.

Jeg synes bare det er mærkeligt idet jeg har lært at jeg skal bruge afstandsformlen for at finde afstanden mellem to punkter og jeg har jo kun et punkt også en parabelbue.

Håber der er nogen som kan hjælpe.

Vedhæftet fil: e.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
03. juni 2009 af peter lind

Der skal stå (14-x)2 i det første led i din vens formel ellers er det rigtigt. (x,f(x) er et punkt på den røde kurve. Denne formel giver så afstanden til et vilkårligt punkt på den røde kurve. Du skal så differentiere denne funktion for at finde hvornår afstanden er mindst.


Svar #2
03. juni 2009 af charlottebi (Slettet)

# 1 så kommer jeg jo til at få et punkt som hedder (5;0,0035265x^2-0,176327x+13)


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. juni 2009 af peter lind

Nej. Et vilkårligt punkt på kurven hedder (x; 0,0035265x2-0,176327x+13). Hvilket punkt du får er så afhængig af hvilket x du bruger. Afstanden fra et punkt på kurven til (14,5) er så givet ved den almindelige afstandsformel. Hvilket afstand du får er så selvfølgelig afhængig af hvilken punk på kurven svarede til hvilken x ddet drejer sig om. Der spørges om det punkt på kurven, der har mindst afstand til (14,5). Det betyder at du på sædvanlig måde skal finde for hvilken x, der er minimum.


Svar #4
04. juni 2009 af charlottebi (Slettet)

 nårh nu forstår jeg det bedre, men hvordan kan man være sikker på at den korteste afstand er fra minimumspunktet på kurven? punktet (14;5) er jo ikke lige under minimumspunktet. og når man tænker lidt over det, burde den korteste afstand så ikke være punktet på kurven som er lodret ovenover det punkt vi kender?


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. juni 2009 af peter lind

Det er ikke afstanden til minimumspunktet du skal finde; men den værdi af x, der giver mindst afstand til (14,5). Du skal altså finde det x hvor afstanden Kvadratrod((14-x)2 +(5-f(x))2) er mindst mulig. Det er iøvrigt lidt nemmere at finde minimum for kvadratet på afstanden. Den har jo minimum for samme x-værdi. Der er ingen garanti for at resultatet bliver punktet lige over de (14,5)
 


Svar #6
05. juni 2009 af charlottebi (Slettet)

#5 Hvad mener du med at finde minimum for kvadratet på afstanden og at den har minimum for samme x-værdi?

Du må undskylde at jeg spørger så meget, men vil bare meget gerne forså det.


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. juni 2009 af peter lind

Der spørges om minimum for funktionen d=kvrod((14-x)2 +(5-f(x))2). Dette minimum findes for en eller anden værdi af x. Nu er d2 en monoton voksende funktion for d>0, så hvis d(x0) <=d(x) vil der også gælde d2(x0) <= d2(x). De 2 funktioner har altså minimum for samme værdi x0.

Du skal absolut ikke undskylde at du spørger så meget. Det er kun godt når du virkelig vil vide besked.


Svar #8
05. juni 2009 af charlottebi (Slettet)

#7 Hvad er en monoton voksende funktion? har ikke hørt det udtryk før


Brugbart svar (0)

Svar #9
05. juni 2009 af peter lind

Det betyder at hvis du bruger højere x-værdier, vil du også få højere y-værdier. Mere præcist:

x1<x2 => f(x1) < f(x2)


Svar #10
05. juni 2009 af charlottebi (Slettet)

nårh okay mange tak nu forstår jeg det nogenlunde, men skal jeg så bare prøve med nogle forskellige x-værdier og se hvilken x-værdi der giver den mindste afstand?


Brugbart svar (0)

Svar #11
06. juni 2009 af peter lind

Nej. Du skal differentier afstandsfunktion eller bedre afstandsfunktionen i anden potens og sætte resultatet lig 0. Løsningen vil være den værdi af x, som giver mindst afstand til kurven.


Svar #12
06. juni 2009 af charlottebi (Slettet)

Tror jeg har forstået det nu:)


Svar #13
06. juni 2009 af charlottebi (Slettet)

#Peter Lind. Nu har jeg siddet med opgaven i meget langt tid, jeg forstår godt hvad det er jeg skal gøre, men jeg ved ikke hvordan jeg skal løse det, så vil du ikke vise mig hvordan du differentier afstandsfunktion eller sætter afstandsfunktionen i anden potens og hjælpe mig med at finde x?

Jeg har set en løsning på opgaven, men den er meget indviklet og forstår den ikke, så kan ikke bruge den til ret meget, så ved ikke hvad jeg skal gøre hvis du ikke kan hjælpe mig.


Brugbart svar (0)

Svar #14
06. juni 2009 af peter lind

Jeg vil egentlig også tro, at meningen er at du skal løse den ved hjælp af et CAS værktøj. Ellers:

d(x) = (14-x)2 +(5-f(x))2. Her kan du benytte regleme for differentiation af sammensat funktion. med g(y) =y2, y= 5-f(x) = h(x), g(h(x)) =  (5-f(x))2. g'(h(x))  = g'(y)h'(x)= 2y*(5-f(x))' = 2y(-f'(x)) = 2(5-x)*(-f'(x)) = 2*(x-5)*f'(x). Leddet (14-x)2 differentieres på samme måde; men er lidt lettere


Svar #15
06. juni 2009 af charlottebi (Slettet)

Kan du ikke skrive det lidt mere overskueligt op? Det er lidt forvirrende når det står sådan lige efter hinanden.


Brugbart svar (0)

Svar #16
06. juni 2009 af peter lind

Definer g(y) = y2.og h(x) = 5-f(x). Du har så

g(h(x)) = h(x)2 = (5-f(x))2

Endvider gælder der at g'(y)=2y og h'(x) = -f'(x)

Ifølge reglen for differentiation for sammensat funktion er g(h(x))' = g'(h(x))*h'(x) = g'(y)*h'(x)

sætter du de aktuelle funktioner ind får du så

(5-f(x))2' = g(h(x))' = 2y*h'(x) = 2h(x)*h'(x) = 2(5-f(x))*h'(x) = 2(5-f(x))*(-f'(x))


Svar #17
06. juni 2009 af charlottebi (Slettet)

og hvad er det så du siger jeg skal gøre med det?


Brugbart svar (0)

Svar #18
06. juni 2009 af peter lind

Du skal løse ligningen d'(x)=0. (d(x) er defineret i #14)


Brugbart svar (1)

Svar #19
06. juni 2009 af ...Style... (Slettet)

Peter forklarer reglerne undervejs i sine udregninger. Hans resultat er gyldig, thi vores rum er udstyret med en euklidsk metrik.


Svar #20
06. juni 2009 af charlottebi (Slettet)

# 18 okay jeg prøver at kigge på det igen i morgen, jeg orker det simpelthen ikke nu.

#19 Hvad mener du med det her? "Hans resultat er gyldig, thi vores rum er udstyret med en euklidsk metrik"


Forrige 1 2 Næste

Der er 24 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.