Biologi

CO2

06. juni 2009 af mm2 (Slettet)

Hvordan fjernes kuldioxid fra vandet og tilføres?

Ved at CO2 lagres i fx haven, men er det ved diffusion der når der ned? og hvad med op?

og hvordan kan CO2 ændre pH i vandet?


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. juni 2009 af Zipzap112 (Slettet)

Hvis vandet ikke manipuleres (fx iltes eller oprøres eller indeholder organismer) ville det være ligevægten mellem CO2 (g) og CO2 (aq), der bestemte, hvor meget CO2 vand indeholdte.

Dette sker dog ikke praksis. I sær havets millioner af autotrofe organismer "binder" CO2 til vandet ved at bruge CO2 til gennem fotosyntesen og dermed til opbygningen af organiske strukturer. På den måde lagres store mængder CO2 i form af andre molekyler. CO2 frigives så igen til vandet og dermed også til luften, når det organiske stof ved hjælp af konsumenter nedbrydes til uorganisk. Til dette bruges normal cellulær respiration, hvor CO2 produceres.

Ja, CO2 kan ændre pH i vand. Så vidt jeg husker, vil der ud over ligvægten mellem opløst og gasformig CO2 opstå en ligevægt mellem vandig CO2 og kulsyre. Denne ligevægt er dog forskudt langt mod højre. Mener der ca. går 500 kuldioxidmolekyler i vand på et kulsyremolekyle. Altså 1:500.

Kuldioxid kan dog sagtens have stor indflydelse på pH. Dette er særligt vigtigt i kroppen, hvor vi takket være forskellige hjælpesystemer (buffer, nyrer og lunger) sørger for at øget ophobning af syre eller base ikke gør, at pHen falder eller stiger så meget, at det bliver farligt.


Skriv et svar til: CO2

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.