Biologi

Kulhydratnedbrydning

09. juni 2009 af m-bisp (Slettet)

Jeg sidder og læser til eksamen i naturfag på c, og vil rigtig gerne vide noget om kulhydratnedbrydning, om hvordan det bliver fordøjet osv. 

Har virkelig brug for hjælp og håber der sidder en eller to derude der kan komme med et ikke for kompliceret svar. Ved stort set ingenting om det.... :(

Tak :D


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. juni 2009 af M_Malling

 Der er ikke så meget til det. Først har man et polysaccarid eller et disaccarid, det nedbrydes til monosaccarider. Disse kan så optages ind i cellerne. Dette sker i tyndtarmen og flyttes så til blodbanen.

Her vil det så blive optaget til cellerne rundt om i kroppen under styring af insulin, glykagon osv. I cellerne vil monosaccariderne blive omdannet til glukose, kan ikke lige huske om det sker før eller efter de overføres til blodbanen. Glukose kan indgå i glykolysen hvor der vil ske omdannelse så et glukose bliver til pyrovat.

Pyrovat kan indgå i Krep's-cyklus nor det forbindes til Acetyl-CoenzymA. Her dannes en nogle højenergi forbindelse i form af NADPH og FADH2. Disse forbindelse kan indgå i elektrontransportkæden. Her bruges højenergielektroner til at danne en protongradient over mitokondriets indre membran. Denne protongradient bruges så til at danne ATP i ATPsynthasen.    


Svar #2
09. juni 2009 af m-bisp (Slettet)

Tak for hjælpen.

Lige en sidste ting: Der er vel også noget med enzymer og noget der skal klippes over??? -Eller noget i den stil?


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. juni 2009 af M_Malling

 Jo, det hele køres af enzymer. Uden dem går det hele i stå. Der bruges enzymer til at dele disaccariderne, omlægge ringstrukturen, dele det i to osv. Der findes en biokemibog fra fra Nucleus forlag, kaldet Biokemi og molekylærbiologi, dem forklarer det hele meget udførligt og hvilke enzymer der bruges og hvor.


Svar #4
09. juni 2009 af m-bisp (Slettet)

Super, tak for hjælpen. Tror det var det :)


Skriv et svar til: Kulhydratnedbrydning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.