Fysik

varmekapacitet og specifik varmekapacitet.

10. juni 2009 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

hej alle.

Jeg har lidt svært ved at adskille disse 2 termer.

For mig virker specifik varmekapacitet (c) utrolig logisk, i det det fortæller hvor meget vi skal opvarme f.eks. 1 kg vand for at hæve temperaturen med en grad.

Men varmekapacitet (C) derimod virker utrolig ulogisk.

I følge mine papire er det defineret som den tilførte varmemængde pr. grads opvarmning. Der er ingen henvisning til massen af f.eks. vand, så hvordan kan man vide hvor stor "varmemængde" der skal tilføres før at mængden af vand stiger 1 grad? Altså det jeg mener, er at 10 kg vand skal have tilført mere energi end 1 kg vand for at stige en grad, og varmekapacitet tager tilsyneladende slet ikke hensyn til vægten som specifik varmekapicitet gør.. så forstår egentlig ikke helt hvad man kan bruge varmekapacitet til.

Hvis du hører at en værdi for vand er 10 J/K så kan du jo ikke bruge det i et forsøg? Fordi i dit forsøg bruger du måske en anden mængde vand.. altså, ja.. så hvad bruges varmekapacitet til?


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. juni 2009 af Argus (Slettet)

Korrekt. Varmekapacitet går på et bestemt legeme, eksempelvis 3kg vand. Specifik varmekapacitet er derimod en tabelværdi for stoffet, angivet som varmekapaciteten for 1kg af stoffet.

Specifik varmekapacitet er general, og ved at kende den kan man let finde varmekapaciteten for det legeme man nu arbejder med.


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. juni 2009 af mathon

Q = m*c*ΔT = (m*c)*ΔT = C*ΔT

hvor
   c er den specifikke varmekapacitet, [c] = kJ/(kg*K)
   C er varmekapaciteten, [C] = kJ/K

...du slipper for en vejning, når C er kendt


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. juli 2009 af chiqqa (Slettet)

og hvordan finder man stor C, varmekapacitet?


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. august 2009 af mathon

C = m*c


Skriv et svar til: varmekapacitet og specifik varmekapacitet.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.