Fysik

Rødforskydning

17. juni 2009 af Jofi (Slettet)

 Hej allesammen :)

Jeg håber virkelig at nogle af jer eksperter gider hjælpe mig igen! jeg skal op i morgen tidlig kl 08.00 til fysik eksamen.

her er mit spørgsmål

der står her at man beregner differenten altså rødforskydningen ved at sige

referensespektrets bølgelængde - det forskudte spetrets bølgelængde

og at rødforskydningstallet z beregnes ved at man siger:

z= rødforskydning eller differenten /  referensspektretsbølgelængde

Så står der:  vi ser at differenten som er 41,0 ændres med referencespektrets bølgelængde 410,1

hvordan kan det være?

V.h 

Josefine


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. juni 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Det forstår jeg ikke meget af. Prøv lige igen.


Svar #2
17. juni 2009 af Jofi (Slettet)

 Der står i min fysikbog at man beregner differenten som er det samme som rødforskydningen ved at sige

referensespektrets bølgelængde -(minus) det forskudte spetrets bølgelængde

og at rødforskydningstallet z beregnes ved at man siger:

z= rødforskydning som er det samme som differenten /(divideret)  referensspektretsbølgelængde

Så står der:  vi ser at differenten som er 41,0 ændres med referencespektrets bølgelængde 410,1

hvordan kan det være?

V.h 

Josefine


Brugbart svar (1)

Svar #3
17. juni 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Ja, z = (λlab - λobs)/λlab

Men jeg er overhovedet ikke med på det sidste. Hvordan ser man, at differensen er 41,0, og hvad menes med, at den ændres med referencespektrets bølgelængde? Er du sikker på, at det ikke tages ud af en sammenhæng?


Svar #4
17. juni 2009 af Jofi (Slettet)

 Jeg kan prøve at skrive det hele:

De respektive bølgelængder λlab og  λobs er sat ind en tabel. I første linje ses bølgelængderne λlab i referencespektret og i anden linje bølgelængderne  λobs i galaksepektret.

når vi vil bestemme rødforskydningen beregnes differencen x = λlab - λobs

vi ser at x ændres med bølgelængden λlab i laboratoriet. hvis vi derimod beregner forholdet z mellem x og λlab

så ser vi i nederste linje at dette forhold bliver konstant.

størrelsen z er defineret ved:

z= x/λlab  

:)


Brugbart svar (1)

Svar #5
17. juni 2009 af Isac (Slettet)

Jamen ved ikke helt om jeg er med på spørgsmålet, men ellers må jeg jo blive rettet. Men altså differencen ændres jo i forhold til referencespektrets bølgelængde, da vi trækker det forskudte spektrets bølgelængde fra det. Differencen er altså et mål for, hvor meget hver bølgelængde er forøget eller formindsket.

Dvs. i dette tilfælde er bølgelængden i galaksespektret 451.1 og referencespekteret er 410.1. Tallet 41 betyder så at hver bølgelængde er forøget med 41 nm.  Konstanten z angiver differencen i en Brøkdel.
 

v.h

Isac


Brugbart svar (1)

Svar #6
17. juni 2009 af Jerslev (Slettet)

#4: Ah, så er jeg med. Så handler det om, at differensen ændres efterhånden som din laboratoriebølgelængde ændres, hvilket du også kan se i skemaet.


Skriv et svar til: Rødforskydning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.