Fysik

bremsekraft

17. juni 2009 af bøssebresse (Slettet)

Hej skal til eksamen imorgen så har virkelig brug for hjælp til denne opgave folkens! tak på forhånd
 

Tophastighed: 240km/h
Masse: 950kg
Kan accelerere fra 0-100km/h på 8,5s

Bilen kører med en hastighed på 110km/h. Bilen bremser så kraftigt at hjulene blokerer og bremselængden bliver 67m.

Beregn bremsekraftens arbejde under opbremsningen. (jeg ved at svare skal være 443kJ)

Beregn gnidningskoefficienten mellem dæk og vejbane. (jeg ved at svaret skal være 0,71)

Jeg kan simpelthen bare ikke finde ud af hvilke formler osv jeg skal benytte. På forhånd tak for hjælpen!! :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. juni 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Du ved, at bremsekraften skal yde et arbejde, der er lig bilens kinetiske energi, i det det er sidstnævnte, der skal blive lig nul, når bilen holder stille.


Svar #2
17. juni 2009 af bøssebresse (Slettet)

forstår det stadigvæk ikke - har brug for en udregning eller formel. Har tænkt i flere dage.


Svar #3
17. juni 2009 af bøssebresse (Slettet)

dvs. -> ½*m*v^2 = 0,5*950kg*(30,55556m/s)^2 = 443,48kJ?

gnidningskoefficientens udregning ??


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. juni 2009 af Jerslev (Slettet)

#3: Ja, det er helt korrekt for beregning af arbejdet. =)

Nu kan du finde gnidningskraften ved at bruge formlen for arbejdet for en kraft, i det du kender strækningen. Herefter er det simpelt at finde gnidningskoefficienten.


Brugbart svar (1)

Svar #5
17. juni 2009 af mathon

1 km/h = (1/3,6) m/s
hvoraf
1 = ((1/3,6) m/s)/(km/h)

v = 110 km/h = (110 km/h) * 1 = (110 km/h)*((1/3,6)(m/s)/(km/h)) = 30,5556 m/s

Ekin = ½/m*v2 = ½*(950 kg)*(30,5556 m/s)2 = 443480 J

A = F*s = F*s*cos(180°) = -F*s = ΔEkin = 0 - (443480 J) = - 443480 J = -443,480 kJ

-F*s = - 443480 J

F = (- 443480 kg*m2/s2)/(-67 m) = 6619,1 kg*m/s2 = 6619,1 N = 6,6191 kN

µ = Fbrems/FN = Fbrems/(m*g) = (6619,1 N)/((950 kg)*(9,82 m/s2)) = 0,7095 ≈ 0,71


Svar #6
17. juni 2009 af bøssebresse (Slettet)

dvs. A = F*s -> 443,48kJ = F*67m -> 443,48kJ/67m = F

F = my*(950kg*9,82N/kg) -> F/9329 = my -> 6611,94N/9329N = 0,70875 ????
      


Skriv et svar til: bremsekraft

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.