Fysik

Radioaktivietet

18. juni 2009 af CarolineRasmus (Slettet)

Hej .
Jeg har netop trukket radioaktivitet og skal op i morgen .
Jeg vil høre om der er nogen der kan hjælpe mig med 'halveringstyggelse, halveringstid og aktivitet'?
Jeg ved godt hvad de er, men er ikke sikker på hvordan man beregner dem ..
Hilsen Rowland.


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. juni 2009 af mathon

strålingsbeskyttende afskærmning

A(x) = Ao*e-µx               
hvor
    x er materialetykkelsen
    µ er stofspecifik
    Ao er aktiviteten uden beskyttende afskærmning
    A er aktiviteten med beskyttende afskærmning
hvoraf
A(X½) = ½Ao = Ao*e-µX½

(1/2) = e-µX½          

ln(1/2) = -µ*X½

-ln(2) = -µ*X½

X½ = ln(2)/µ

...........

henfald
N(t) =No*e-kt

hvor
     N(t) er antal strålingsaktive kerner til tiden t
     No er antal strålingsaktive kerner til tiden 0
     k er henfaldskonstanten
     t er tiden

T½ = ln(2)/k
...........

aktiviteten
er defineret

A(t) = -dN/dt = -(-k)*(No*e-kt) = k*N(t) 
Ao = k*No
og dermed

A(t) = Ao*e-kt

hvor
    A(t) er aktiviteten til tiden t
    Ao er aktiviteten til tiden 0
    k er henfaldskonstanten
    t er tiden

  


Skriv et svar til: Radioaktivietet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.