Matematik

anvendelse af potensudvikling - hjælp! s;

21. juni 2009 af PernilleElisa (Slettet)

hej alle,

jeg sidder og skulle til mundtlig matematik B eksamen her om et par dage, og jeg er simpelthen så lost ved et af spørgsmålene, som hedder:

"Du skal præsentere funktioner af typen f(x)=b*x^a med tilhørende egenskaber og anvendelser."

jeg har lavet det første, men anvendelse af potensudvikling? - jeg har ingen idé om, hvordan jeg skal gribe det an.

håber der er nogen der kan og vil hjælpe mig bare lidt på vej. (:


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. juni 2009 af mathon

dobbeltlogaritmisk papir
begge akser er logaritmisk inddelt i dekader.


en
potensiel udvikling
med ligningen
f(x) = y = b*xa vil logaritmeret

log(y) = log(b*xa) = log(b) + log(xa) = log(b) + a*log(x)
eller skrevet

log(y) = a*log(x) + log(b)....altså en lineær sammenhæng
mellem
log(y) og log(x),
hvorfor
grafen for log(y) = a*log(x) + log(b) er en ret linje med hældningskoefficient, a,
i et dobbeltlogaritmisk koordinatsystem.


lineær afbildning er NEM at håndtere - der skal kun to punkter til at bestemme beliggenheden - og hældningen aflæses let.
..........

...og omvendt
en ret linje i dobbeltlogaritmisk afbildning ⇔ y = b*xa


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. juni 2009 af mathon

eksempel:
omvendt proportionale størrelser
y = b*x-1
oftest skrevet

y = a*x-1                (da der kun er én parameter)


Svar #3
21. juni 2009 af PernilleElisa (Slettet)

det lyder måske dumt, men du skriver log(y) = a*log(x) + log(b) - man kender jo ikke x? ellers er der noget jeg ikke har forstået korrekt. (:

men ellers tak for hjælpen!


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. juni 2009 af aysenur1 (Slettet)

Tjek: www.youtube.com/watch det hele er ret godt forklaret her.


Svar #5
21. juni 2009 af PernilleElisa (Slettet)

#4 - tusind tak, den hjalp meget! :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. juni 2009 af aysenur1 (Slettet)

Så lidt ;D


Skriv et svar til: anvendelse af potensudvikling - hjælp! s;

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.