Fysik

Radioaktivt henfald

22. juni 2009 af Smoelgaard (Slettet)

 Hej alle .

Je ghar lige trukket til fysik eksamen i morgen og jeg har fået spørgsmålene:
redegør for atomets opbygning.
fortæl om radioaktive isotoper og halveringtid.

det med atomerne er ikke noget problem det er det andet der driller.

Hvis vi nu tager en radioaktiv isotop og lader den udsende en alpha stråle så er den henfaldet til et andet grundstof ikke ?

Men hvis den henfalder til en andet grundstof hvordan kan man så regne halveringstiden ud for den første isotop ?

Jeg er ret lost her, så hjælp ville være godt.

Mvh.

stefan


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. juni 2009 af peter lind

Der er ikke tale om at du skal regne halveringstiden ud. Beskriv den som eksponentielt henfald. Evt. omtal forsøg med radioaktive henfald.


Svar #2
22. juni 2009 af Smoelgaard (Slettet)

 hvad mener du med ekspotientielt henfald.

altså hvis isotopen er henfaldet så er det vel en anden isotop nu altså kan den første jo ikke bliver halveret ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. juni 2009 af peter lind

Antallet af N af radioaktive atomer er givet ved N=N0e-kt, altså henfalder de eksponentielt. Det samme gælder radioaktiviteten.  Se evt. portalens beskrivelse af eksponentielle funktioner. Der er ikke tale om at en isotop bliver halveret.  Du bør nok også komme med konkrete eksempler på radioaktiv henfald.


Svar #4
22. juni 2009 af Smoelgaard (Slettet)

 Jeg må ærligt indrømme je gikke helt forstår hvad det er du siger ?


Svar #5
22. juni 2009 af Smoelgaard (Slettet)

 Kna også være jeg har formuleret mig forkert, lad mig lige prøve igen.

Hvis vi har et radioaktivt isotop med 238 protoner og man skal finde halverings tiden, skal man så finde ud af hvor lang tid der går før der kun er 119 protoner tilbage eller er det mig der slet ikke forstår det ?=


Brugbart svar (0)

Svar #6
22. juni 2009 af peter lind

Det har du helt misforstået. Der findes iøvrigt ikke nogen isotoper på jorden, der har 238 protoner Du må mene nukleoner(protoner og neutroner) . Det med 238 neutroner og protoner passer til en uran isotop. Hvis du har sådan et atom er der en sandsynlighed for at den vil henfalde i en given tid. Har du mange sådanne atomer, kan man tale om hvor lang  tid, der går i gennemsnit før halvdelen er tilbage. Det er dette gennemsnit, der kaldes halveringstiden. Denne halveringstid kan måles og den kan slås op i tabeller.


Brugbart svar (0)

Svar #7
22. juni 2009 af mathon

Man måler på strålingsaktiviteten

A(t) = Ao*e-kt, k>0                   k kaldes henfaldskonstanten som er stofspecifik

A(T½) = Ao*e-k = ½*Ao      som ved division med Ao giver

e-kT½ = (1/2)                           som ved logaritmering giver

-k*T½ = ln(1/2) = -ln(2)            som ved division med -k giver

T½ = ln(2)/k


Skriv et svar til: Radioaktivt henfald

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.