Studievalg og videregående studie

Får ansøgerboomet indflydelse?

16. juli 2009 af Goboxe (Slettet)

Hej!

Jeg søgte ind på jura for flere måneder siden, da jeg blev mere og mere overbevist om, at det var det rette valg. Mit snit er på 8,0. Det kunne jeg så gange med en vis procentdel, husker ikke nøjagtigt hvilken, så det havnede på 8,6. Da kvotienten på AU, som er min eneste prioritet, var på 6,2 for kvote 1 på jura sidste år, var jeg derfor helt sikker på, at jeg nok skulle komme ind. Derfor var jeg også for kålhøgen til at søge om stand-by, men jeg er bange for, at det giver bagslag nu. Er der nogen med lidt mere matematisk sans end jeg, der har styr på, om min frygt er begrundet? Det vil godt nok være et helvede at skulle vente et år, fordi jeg ikke fik sat hak ved det stand-by, og fordi ansøgertallet pludselig boomer. De siger, at der er 41% flere på de samfundsvidenskabelige studier, som jura hører ind under, i år...

På forhånd tak!


Brugbart svar (3)

Svar #1
16. juli 2009 af L-Dawg (Slettet)

En stigning på 2,4 point er MEGET.

Derfor er det ikke usandsynligt, at du kommer ind. Men med ansøgerbommet og bonusreglerne, er det heller ikke umuligt, at du ikke kommer ind.

Jeg hælder nu mere til det første.

en anden prioritet og en standbyplads ville nok have været smart.

Men husk, grundet de lave tal sidste år, har mange med lave snit søgt ind, som sikkert repræsenterer en STOR del af ansøgerne.

Havde der været disse stigninger i ansøgere efter et helt normalt år, ville jeg først blive nervøs.


Svar #2
16. juli 2009 af Goboxe (Slettet)

Tak for det hurtige svar!

Vi er helt enige om, at det var stjernedumt, at jeg ikke tænkte på stand-by-plads. Jeg ved virkelig ikke, hvad der gik hen over hovedet på mig... Dog ville jeg ikke kunne sætte andre prioriteter, da jeg er 'nødt til' at bo i Aarhus.

Det lyder som om, at du har nogenlunde styr på, hvordan det plejer at forholde sig. Har du et meget forsigtigt bud på, hvad kvotienten kommer til at ligge på i år? Og nå ja, jeg ansøgte faktisk så tidligt, at jeg også kom med i kvote 2-bunken. Jeg vedlagde godt nok ikke noget ekstra materiale, men er det helt utænkeligt, at jeg på den baggrund kan komme ind, hvis nu snittet kommer til at ligge 0,1 eller 0,2 over mit eget f.eks.?


Brugbart svar (3)

Svar #3
16. juli 2009 af L-Dawg (Slettet)

Jeg har nu ikke mere styr på det end så mange andre. Man kan aldrig rigtigt spå om sådan nogle ting her.

Hmm .. Kvote 2 er jo en helt anden sag, hvor det er karaktererne i de adgangsgivende fag der tæller. Altså kan dit snit i kvote 1 godt være 8, men i kvote 2 være 11, hvis du har klaret dig godt i Dansk A, Engelsk B samt enten historie eller samfundsfag på B (og samtidshistorie hvis du har haft det).

+ de lægger vægt på den dokumentation du indsender for, at du er kompetent og kvalificeret til studiet.

Som jeg har skrevet andre steder, tror jeg på nogle adgangskvotienter, der ligner 2007, måske lidt højere grundet gangereglerne. Der er andre der tror, at det vil stige meget mere.. Det gør jeg nu ikke.


Svar #4
16. juli 2009 af Goboxe (Slettet)

Det lyder straks meget bedre! Der er næsten lutter 10- og 12-taller i dansk, engelsk (som dog var på A-niveau) og samfundsfag. Jeg fik dog ikke indsendt dokumentation for andet end karaktererne, da jeg jo - som tidligere nævnt - ikke regnede med, at det blev nødvendigt. Er min ansøgning i kvote 2 så ugyldig?

Tak for det nogenlunde forsigtige bud ellers. Jeg må jo bare væbne mig med tålmodighed, selvom det er svært. Ved du, hvor jeg kan finde tallene fra 2007?


Brugbart svar (3)

Svar #5
16. juli 2009 af L-Dawg (Slettet)

Du kan finde kvotienterne på www.kot.dk, under "hovedtal" og så år 2007.

-Jeg ved ikke om den så er ligegyldig. Men er der en anden med 10 og 12-taller, med dokumentation, kommer han/hun nok foran dig.

Desuden er dine chancer i kvote 1 også gode.


Svar #6
16. juli 2009 af Goboxe (Slettet)

Så siger jeg mange tak for svarene... Du har i hvert fald haft succes med at dulme mine nerver bare en smule!


Brugbart svar (3)

Svar #7
16. juli 2009 af desert_eye (Slettet)

#6

Tror ikke du skal være så bekymret. Det kan godt være at mange gør brug af 1,08 reglen, men det store boom kan måske skyldes at folk tror de har en chance, da snittet sidste år var 6,2. Der kunne være mange med 6,5-7,5 i snit, som søgte på baggrund af den lave kvotient. ;)


Svar #8
16. juli 2009 af Goboxe (Slettet)

Helt enig, men det er jo altid svært at sige, hvor de reelt ligger. Min bekymring går måske også på, at mange medicinstuderende risikerer at blive afvist, fordi stigningen på dét studie har været helt ekstrem, hvorefter de så har jura som 2. prioritet.. Men jeg fik også dulmet nerverne en smule ved at kaste et blik på ansøgertallene i år. Der er kun 5% flere med jura som 1. prioritet på AU og 12,4% flere, der i det hele taget har jura på prioriteringslisten... Det burde række så. Men man er da altid en smule bekymret; måske især fordi hovmod i den grad risikerer at stå for fald!


Brugbart svar (2)

Svar #9
16. juli 2009 af desert_eye (Slettet)

#8

Det gør ikke noget at være nervøs, ligesom til eksaminerne. Det er helt normalt at være nervøs :)


Brugbart svar (2)

Svar #10
16. juli 2009 af halolo (Slettet)

okay, tror der er noget jeg har misforstået. Altså jeg mener at have hørt, at hvis man også søger om standbyplads, så bliver ens ansøgning "nedprioriteret" i forhold til dem, der ikk har gjort det, fordi man så er sikret en plads næste år. Derfor har jeg heller ikke søgt om standbyplads, men det er måske slet ikke sådan det hænger sammen af, hvad jeg kan læse af det ovenstående? er der nogen, der ved noget?


Brugbart svar (2)

Svar #11
16. juli 2009 af lexibexi

#10

Den eneste konsekvens en ansøning om standbyplads har, er at man bliver prøvet dér før den næste prioritet. du skal altså ikke søge standby hvis det er vigtigere for dig at starte samme år, end det er at du får din 1. prioritet


Brugbart svar (2)

Svar #12
16. juli 2009 af halolo (Slettet)

okay, så tror jeg, jeg har forstået det rigtigt nok. Vil nemlig gerne starte i år og har derfor min første prioritet jura på AU og næste på jura i SDU. Men tak :)


Brugbart svar (2)

Svar #13
16. juli 2009 af desert_eye (Slettet)

#10

Din ansøgning bliver ikke nedprioriteret. Hvis du søger om stand-by så er det fordi du er villig til at vente til næste år. Hvis dit snit er nok til at komme ind på det ønsket studie så kommer du også derind med start D. 1 septemper 2009


Brugbart svar (2)

Svar #14
18. juli 2009 af L-Dawg (Slettet)

#8

Hvor lyder det plat, at folk, der søger medicin som 1. prioritet, skulle vælge jura som 2. prioritet.

Men du har sikkert ret. Så vælger man jo kun efter prestige eller pengepungen.. Så kommer man ikke særligt langt .. Som menneske i hvert fald. Sørgeligt.


Svar #15
18. juli 2009 af Goboxe (Slettet)

Det er vi helt, helt enige om! Det er jo to uddannelser, der er milevidt fra hinanden, og kræver vidt forskellige kompetencer og interesseområder. Men desværre er prestigen afgørende for alt for mange...


Brugbart svar (2)

Svar #16
18. juli 2009 af L-Dawg (Slettet)

Ja! 

- Surt at få "taget sin plads" på jurastudiet, af en der hellere ville være kirurg eller lign.


Brugbart svar (2)

Svar #17
18. juli 2009 af Jekoa (Slettet)

Jeg kan sagtens forstå jeres frustration over at blive overhalet indenom af en, der hellere ville have studeret medicin...

Men desværre må i sande, at verden hænger sådan sammen - (næsten) alle jeg kender, der søger medicin har også prioriteret jura... Man kunne tro, at de så ville vælge molekylær medicin, men nej nej, der er ingen prestige, for der kan alle komme ind - ja, sørgeligt...

Jeg er helt enig i, at folk vælger studier, hvor prestigen er høj... Når man tænker over det, hvorfor læge egentligt? Mange vil argumentere med, at de har et brændende ønske om at hjælpe og redde liv - fint, men jeg kan finde mange andre måder at gøre mindst lige så meget gavn på! Bliv folkeskolelærer for eksempel, de kan virkeligt redde liv i symbolsk forstand - hvis i forstår mig? Ellers bliv frivillige i afrika...

Selvfølgelig er der også mange med helt "reelle" hensigter for at læse medicin - det kan være kombinationen af, at ville hjælpe samt en VIRKELIG interesse for studiet. Det er jo ønskværdigt..

For langt de fleste læger redder altså ikke liv i hobetal eller har det gloværdige romantiserede liv, som mange forestiller sig - det er benhårdt!

Alt for mange tænker: "hey, jeg har et højt snit - hmm hvad skal jeg lave - jeg søger medicin"

For mange (tror jeg) stiger interessen for medicin i takt med de høje karakterer, som de kan tilføje beviset! "Yes, jeg har fået 12 i AT, nej hvor får jeg lyst til at læse medicin nu"

Jeg kunne virkelig godt tænke mig at se på ansøgningstallene efter en del år, hvis der blev frit optag... Så ville folk få øjnene op, tror jeg!

Jeg lyder nok lidt indebrændt, men det er jeg faktisk overhovedet ikke... Det er bare lidt tanker, jeg har gjort mig - muligvis skyder jeg langt forbi?


Brugbart svar (2)

Svar #18
18. juli 2009 af L-Dawg (Slettet)

#17

Du har tankevækkende ret.

Jeg ville kunne forstå 1. og 2. prioriteter som medicin/molekylær biomedicin og psykologi/sociologi og til dels statskundskab/jura , men ofte ser det helt anderledes ud.

Måske vil de specifikke adgangskrav efter et par år også ændre på den tendens.. Da man mere end før, er nødt til at skræddersy sin gymnasietid for at komme ind hvor man gerne vil, og derved udelukker uddannelser der ligger fjernt fra ens studieretning på gymnasiet.

Jeg tror også, at de med reelle hensigter, og interesse i selve faget eller "kunsten", får de mest prestigefyldte positioner inden for faget. '

Så i mange tilfælde, bremser ens mål, ens muligheder for at opnå det.


Brugbart svar (2)

Svar #19
18. juli 2009 af klotte (Slettet)

# 17

Ja du har ret- det er tankevækkende......men mon ikke "moden" direkterer en del.

Folk der f.eks bruger kassen på at se ud som moden kræver....følger vel også bare moden i valg af fag.

Sjovt nok er det vanskeligere at komme ind på jormoderstudiet eller blive aktuar .....men det hitter ikke rigtig.

Tv serier- fordomme- mode og manglende viden er desværre bagruden for manges studevalg- deraf også nogle af de mange frafald.

Det selvom det kunne være interessant med frit studievalg igen- er det næppe undervisere, lokaler osv til 30.000 studerende........det vil koste kassen !


Brugbart svar (1)

Svar #20
18. juli 2009 af Exupery (Slettet)

Det er sørgeligt, hvis folk vælger uddannelse efter prestige og ikke efter interesse.

Jeg kunne blive læge på mit snit, men jeg kunne aldrig drømme om at søge det - medicin og naturfag interesserer mig ikke, og bare tanken om at snitte og operere et menneske giver mig kvalme. Det ville altså være fuldstændig jubelidiotisk at søge ind på medicin, faktisk ville det kun tjene det formål, at en anden, som virkelig ønskede studiet, ikke ville få muligheden.

På samme måde giver det heller ikke meget mening at vælge jura som 2. prioritet, hvis man ligger på grænsen til medicin, i hvert fald hvis man ingen speciel interesse har for samfundets love og forvaltningsprocesser. Desuden kan jeg slet ikke sætte mig ind i, at det skulle være prestigefyldt at være advokat - det er et glimrende erhverv, hvis man er dygtig, men også inden for dette fag findes der jo nogle, som ikke formår at klare det helt så godt.

Prestigen skaber man selv. Hellere søge ind på fysik (der formentlig ikke har noget snit), fordi det interesserer en og hermed opnå storhed som Einstein, Newton eller Bohr end at søge ind på medicin eller jura og gå på pension som halvt sygeplejerske eller vågne op og se, at ens erhvervskarriere kun har gået ud på at underskrive skilsmissepapirer. (Overdrivelse fremmer forståelsen)

I øvrigt kan jeg ikke forstå, hvorfor vi skal søge ind på vores gennemsnit. Jeg kan ikke se, at mine karakterer i naturfag og i billedkunst er relevante, når jeg aldrig nogensinde kommer til at bruge det senere på økonomistudiet - eller sågar de humanistiske studier, jeg overvejede. Lav da systemet om som på kvote 2, så det er de relevante karakterer, der tæller! Så sikrer man også, at det er dem, der virkelig har interesse i faget og er dygtige til det, der kommer ind. I øjeblikket kan man jo blive læge ved at være god til sprog og vælge en sproglig studieretning - så er snittet hjemme, og så kræver det blot et par suppleringskurser. Det giver ingen mening!


Forrige 1 2 3 Næste

Der er 53 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.