Fysik

Snorbølger - 404error

17. december 2004 af Larsk (Slettet)
Hejsan. Jeg har set det bedste teoriafsnit i 404errors fysrapport om snorbølger. Jeg tænkte på om du ville sige hvilke kilder du har? Der står ikke noget om det i min A-niveaubog. Evt. også udledning for (1).

MVH LARS

Svar #1
18. december 2004 af Larsk (Slettet)

Se her 404!!!

Svar #2
18. december 2004 af Larsk (Slettet)

Update.

Svar #3
19. december 2004 af Larsk (Slettet)

Venter stadig (venligt ment)...

Svar #4
20. december 2004 af Larsk (Slettet)

Andre???

Brugbart svar (0)

Svar #5
20. december 2004 af Kay (Slettet)

Kig under kontakt i hans profil.

Svar #6
21. december 2004 af Larsk (Slettet)

Har prøvet, men han svarer stadig ikke. Enten er han gået under jorden eller også gider hna ikke svare :(

Svar #7
21. december 2004 af Larsk (Slettet)

Måske man bare skulle skrive det om bølgeligningen af nu hvor det ikke findes andetsteds. :-)

Brugbart svar (0)

Svar #8
22. december 2004 af sigmund (Slettet)

Nu hvor 404error ikke ser ud til at svare, så vil jeg forsøge at hjælpe dig med at finde nogen bøger, hvori du kunne hente det, du søger.
Først vil jeg sige: Prøv at få fat i en fysikbog, der bliver benyttet på universitetet. Jeg har selv en, der omhandler det område inden for fysikken, der kaldes mekanik. Bogen hedder "Mekanik", og bliver/blev brugt som lærebog i det indledende mekanikfag på DTU - Danmarks Tekniske Universitet. I denne bog er et kapitel, der omhandler bølger. Der bliver bl.a. udledt "...bølgeligningen for en endimensional, transversal bølge, der udbreder sig langs en streng med hastigheden v, hvor v = sqrt(F/mu)." Dette er, så vidt jeg kan se, noget af det, du har brug for. Hvis du bor i nærheden af Kgs. Lyngby, nord for København, så skulle du tage hen på DTU's bibliotek, og se om de der havde noget litteratur, der omhandler det emne. Hvis du også kan bruge noget engelsk litteratur, så vil du højst sandsynligt finde noget.
Du kunne også finde et andet universitetsbibliotek (hvis der ikke er for lang vej til nærmeste universitet). Hvis du vil have materialet før jul, så må du nok møde op personlig.
Det kunne også være, at du kendte en der studerer/har studeret fysik el. lign. på universitet, og dermed havde noget litteratur, som du kunne bruge.
Skulle du ellers være så heldig at få fat i omtalte bog, ("Mekanik") så er det kapitel 12 i bogen, du skal se på.

Hvad med den godeste \\Singularity, der plejer at være meget behjælpelig her på forummet? Af hans profil kan jeg se, at han studerer matematik med fysik på Aarhus Universtitet. Det kunne være at han kunne hjælpe dig.
Skal du bruge materialet til en rapport? Har du lavet samme forsøg som 404error skriver om?

Ellers pøj, pøj med at finde noget brugelig litteratur.

Glædelig jul og godt nytår

Med venlig hilsen

Sigmund Vestergaard

Svar #9
22. december 2004 af Larsk (Slettet)

Tak. Ja, jeg bor i hovedstadsregionen. Kender du adressen til DTUs bibliotek?

Brugbart svar (0)

Svar #10
22. december 2004 af 404error (Slettet)

Serway, R.A. og Beichner, R. - Physics for Scientists and Engineers.

Den kan du finde på ethvert universitetsbibliotek - udgaven er ligegyldig.

Svar #11
22. december 2004 af Larsk (Slettet)

Bukker og takker. Er den i øvrigt værd at anskaffe sig til at læse forud, er det noget man kan bruge på FY A?

Brugbart svar (0)

Svar #12
22. december 2004 af 404error (Slettet)

#11: Det kan godt anbefales, ja. Jeg havde selv stor glæde af den på fysik A - mestendels til teoriafsnit, men også som reference i tilfælde, hvor gymnasielærebogen var uklar eller gik for lidt i dybden. Der er talrige glimrende eksempler i den, og matematikken er forholdsvis let tilgængelig for en elev med mat A.

Svar #13
23. december 2004 af Larsk (Slettet)

Okay. Jeg besøgte DTU 4 timer inden det lukkede indtil 3/1 :-) Jeg fik taget 5 siders kopier fra bogen 404error anfører, og 5 sider fra sigmunds bog. Jeg tror godt, at jeg kan få skrevet et rigtig godt teoriafsnit!

Jeg vil også lige høre hvordan man udleder (1)'eren, v_snor=sqrt{F/m_1}, så jeg lige kunne skrive hvordan man beviser det. Altså jeg vil ikke nødvendigvis medtage beviset men blot skrive metoden bag beviset - altså lidt "blæret" ;)

God jul og godt nytår!!!

Svar #14
25. december 2004 af Larsk (Slettet)

Hmm... Jeg tror at min manglende forståelse for begrebet partielle afledte begrænser min forståelse her.

Altså, jeg fatter godt at tangens er strengens hældning i vores (position,udsving)-koordinatsystem og vi finder kun de partielle afledte pga. at udsvinget er en funktion af positionen og tiden.

Så ser vi samtidig på N2. Hvordan kan det være at vi lige pludselig siger at accelerationen er den anden partielle afledte mht. tiden? Og altså, har nok glemt det, men grænseværdien til den første partielle afledte, er den lig med den anden partielle afledte??? Vil bare lige være helt sikker i det her før jeg går videre og skriver om stående bølger...

Brugbart svar (0)

Svar #15
26. december 2004 af 404error (Slettet)

#14: Fordi den anden partielle afledede mht. tiden netop er accelerationen. Det er den højeredimensionale (her med en ekstra steddimension) analog af et forhåbentlig velkendt resultat fra de sædvanlige bevægelsesligninger på fysik A.

Grænseværdien til den første partielle afledede - det er noget upræcist formuleret, grænseværdi hvordan og af hvad..? For en reel funktion f af to reelle variable er den partielle afledede mht. første variabel

f_x(x,y)=lim_{h->0}(f(x+h,y)-f(x,y))/h,

Tilsvarende er den anden partielle afledede mht. første variabel

f_xx(x,y)=lim_{h->0}(f_x(x+h,y)-f_x(x,y))/h.

Det var nok det, du tænkte på.

Svar #16
26. december 2004 af Larsk (Slettet)

Tre ting:

1) Mange tak for hjælpen!

2) Ja, det var det jeg tænkte på.

3) Håber ikke at dette er for spydigt men i din rapport skriver du at udledningen af v_snor=sqrt{F/m_1} ikke er vanskelig. Kunne du så ikke lige forklare grundprincipperne bag?

Svar #17
26. december 2004 af Larsk (Slettet)

Når jo du henviste på et tidspunkt til et dokument på din hjemmeside. Læste også din "dagbog" fra dit studie. Meget morsomt men er du stoppet med at skrive de der beretninger?

Svar #18
26. december 2004 af Larsk (Slettet)

#15, nederst:::

Du skriver:

"lim_{deltax -> 0} [(partiel_udsving/partiel_position)_2 - (partiel_udsving/partiel_position)_1]/ deltax = partiel^2 udsving / partiel deltax^2"

Kan det forklares ud fra regneregler???

Brugbart svar (0)

Svar #19
26. december 2004 af 404error (Slettet)

#16: Når man skriver, at en udledning er let og ikke viser den, er det tit fordi det faktisk slet ikke er særlig let. Men her er følger en kort forklaring. En én-dimensional bølge er beskrevet ved dens amplitudefunktion u som opfylder den partielle differentialligning

u_tt = c^2*u_xx,

for en konstant c. Det er den generelle udgave af den model, som er opstillet i bemeldte. Af dimensionsovervejelser må c have enhed som hastighed. At c faktisk kan tolkes som udbredelseshastigheden for bølgen følger af den generelle løsning til differentialligningen ovenfor. Det kan vises (det er nemt!), at for enhver løsning u findes to gange kontinuert differentiable F og G så

u(x,t)=F(x+ct)+G(x-ct),

Løsningen kan tolkes som at F og G definerer en fast bølgeform, som til tiden t>0 er translateret ct. Heraf ses at c kan tolkes som udbredelseshastigheden for bølgen. Relatér selv dette til påstanden i rapporten.




Brugbart svar (0)

Svar #20
26. december 2004 af 404error (Slettet)

#17: Ja, de kom lidt uregelmæssigt til sidst, for jeg havde temmelig travlt. Det er tænkeligt, at der kommer mere til foråret - lige nu holder jeg juleferie ;)

Forrige 1 2 Næste

Der er 28 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.