Fysik

gitterligningen

19. august 2009 af 92-majse (Slettet)

Hej :)

Jeg er i gang med at løse en fysikopgave, som lyder:

Ved et gittereksperiment sendes lys med en bølgelængde på 400 nm gennem et gitter. På en skærm, der har afstanden 3,4 m fra gitteret, måles afstanden mellem lyspletten af 0. orden og lyspletten af 1. orden til 136 mm. Hvor stor er spalteafstanden ved det anvendte gitter?

Her er jeg så i tvivl om, hvordan man gør. For man skal da kende bøjningsvinklen for at kunne løse opgaven, skal man ikk?


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. august 2009 af mekmek (Slettet)

Jo, du har brug for at kende bøjningsvinklen, men den kan du nemt beregne ved simpel trekantsberegning, da du kender længden på to af siderne af den retvinklede trekant, som dannes mellem lyspletterne og lysudsenderen.

Du beregner først hypotenusen i trekanten ved hjælp af Pythagoras, og derefter kan du beregne bøjningsvinklen ved hjælp af sinusrelationerne, da:

sin(bøjningsvinkel) = 136 mm * ( sin(90) / hypotenusen )

Tag så invers sinus til resultatet og du finder bøjningsvinklen. :)

Herefter kan du sikkert let finde spalteafstanden. Husk at regne i samme længeenheder.


Svar #2
19. august 2009 af 92-majse (Slettet)

okay, mange tak for hjælpen :D


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. august 2009 af mathon

tan(θ1) = (0,136 m)/(3,4 m) = 0,04  og 0<θ<90°

θ1 = tan-1(0,04) ≈ 2,29°


Skriv et svar til: gitterligningen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.