Fysik

Opdrift - Varmluftballon

22. august 2009 af statter_2 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej er der nogen der kan hjælpe mig med, at forklare hvilke fejlkilder, der kan være skyld i en afvigelse mellem de teoretisk udregnet værdier og praktisk bestemte værdier, ved opsætning af en varmluftballon.

Formålet med opgaven er, at bestemme en eksperimentel værdi for en varmluftballons nyttelast, og sammenligne denne med en teoretisk udregnet værdi.

Det endte med, at vi ikke kunne bestemme den eksperimentielle nyttelast, men jeg kan kun huske, at det var fordi det var meget varmt og lufttrykket var højere end normalt. dette har jo påvirket til en afvigelse, men jeg mangler forklaringen på, hvad den høje varme og det høje tryk præcist gør ved opdriften eller nyttelasten m.m.

Det er jo den opvarmet luft inden i ballon, der lave opdriften, så hvis det også er relativt varmt udenfor ballonen, må det være sværere.. men synes det er en lidt tynd forklaring.

luft trykket var på 1019hPa

den eksperimentielle nyttelast var lig nul

den udregnet teoretiske nyttelast: Mnytte = D ude * V - (D inde * V + mballon) var lig 8,82272g

d = densitet

Håber der er nogen der kan hjælpe..


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. august 2009 af peter lind

massefylden af luften udenfor er afhængig af både tryk og temperatur. Hvis massefylden ved 0 grader celsius er D0 er massefylden ved T grader kelvin D=D0*T0/T. T0 er temperaturen ved 0 grader målt i grad kelvin.  Der forudsættes samme tryk.


Svar #2
22. august 2009 af statter_2 (Slettet)

Forstår ikke helt hvad du mener.. du siger at tryk  og temp. påvirker massefylden af luften, men hvordan påvirker det luftballonen præcist..  og resten af hvad du har skrevet er jeg helt lost i..:(


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. august 2009 af peter lind

I din formel indgår Dude  altså massefylden af luften.

Gasloven siger at P*V/T = konstant. = k og dermed V= k*T/P. Massefylden findes som masse/rumfang . Ved 1 atm tryk og 0 grader Celsiuskaldes massefylde D0, rumfanget af massen V0 og trykket P0.  Der gælder så D0 = m/V0. Ved temperaturen T(kelvin) og tryk P har du P*V/T = P0*V0/T0 og altså V = V0*(P0/P) (T/T0), Massefylden er så D= m/V= m/V0(P0/P)(T0/T) = D0(P0/P)(T/T0). Massefylden af luften ved en eller anden temperatur må du have fra en tabel. Jeg har her gået ud fra at det er ved 0 grader celsius og 1 atm. , men hvis du har den ved noget andet skal du bare bruge det. Det er lige netop fordi massefylden er afhængig af temperaturen at varmeluftballonen virker. Trykket udenfor og indenfor i ballonen kan du regne med er ens.


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. august 2009 af mathon

hvoraf

mnytte = ((M*p)/R)*(Tvarm - Tkold)/(Tvarm*Tkold)


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. august 2009 af mathon

korrektion for glemt V:

mnytte = ((M*p)/R)*(Tvarm - Tkold)/(Tvarm*Tkold)*V               (p er trykket)

nyttelasten er således størst,
når
ΔT og V er store


Skriv et svar til: Opdrift - Varmluftballon

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.