Matematik

Omdrejningslegeme

29. august 2009 af hihihej (Slettet)

Sidder med en opgave, som jeg ikke lige kan gennemskue.

Opgaven lyder:

f(x)=sin(x)+1  og g(x)=cos(x)+1

Her finder vi et areal i et bestemt interval (har jeg gjort) Dette areal kalder vi A1

Derefter finder jeg rumfanget V1, ved at deje A1 360 grader om x aksen (har jeg gjort)

Nu kommer det jeg ikke kan finde ud af

Begge grafer parallelforskydes +1 i y aksens retning. I det samme interval.

Det nye areal kaldes A2

Er begge arealer lige store? (Man skal kun overveje, ikke nogle beregninger)

Er rumfanget, når jeg drejer A2 360 grader om x aksen, lige så stort som V1 ? (Og igen uden at udføre beregning, overvej)

Jeg er meget i tvivl med hensyn til "overvej" - jeg har fx i det første spørgsmål, sagt at +1 går "ud med hinanden" og derfor er de ens. Det har jeg vist ved et bevis (dårligt skrevet op pga. symbolerne):

∫( (f(x)+1)-(g(x)+1)) = ∫( f(x)+1-g(x)-1) =∫( f(x)-g(x) ) 
Hvor jeg så har sat ínterval på ved integrale tegnene. 

Men er det at "overveje" ? Eller kan man forklare det på een anden måde. Jeg har prøvet med:

Man kan også gennemskue det, ved at se på de to funktioner og de andre to funktioner, som begge er blevet forskudt +1 i y-aksens retning. Arealerne mellem begge type funktioner (normal og +1) ser begge lige store ud.

Til det sidste spørgsmål omkring rumfanget, har jeg ikke lige kunne finde på noget.

Håber på lidt hjælp :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
29. august 2009 af peter lind

Jeg tror man forventer du ser grafisk på det. Hvis graferne forskydes opad med samme værdi ændrer du ikke noget ved arealet. Det svarer nemlig blot til at du paralel forskyder graferne. Hvis du drejer arealet omkring a-aksen er omdrejningsradius forøget med 1, så rumfanget bliver større. Tegn en figur. Det gør det meget klarere.


Svar #2
29. august 2009 af hihihej (Slettet)

Altså jeg troede, der ville komme et "hul" inde i midten af figuren (så volumerne blev lige store). Men det har været fordi jeg har misforstået det :)
 

Mange tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. august 2009 af peter lind

Der kommer også et hul midt i figuren; men hvert enkelt punkt bliver drejet rund i en cirkel, hvor radius er større end den første figur


Svar #4
29. august 2009 af hihihej (Slettet)

Ahh .. Det skulle lige skæres ud i pap - tak :)


Skriv et svar til: Omdrejningslegeme

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.