Matematik

Matematik opgave

29. august 2009 af Bonnie120 (Slettet)

Kan simpelhen ikke få hul på denne opgave.. Er gået helt i sort..

Et tværsnit i en jordvold ser ud som vist på figur 2 (kan ikke få figuren herind da den er på et papir) Kurven fra punkt A til punkt B følger en del af en parabel.

a) Vis at, parapeldelen i det angivet koordinatsystem er grafen for funktionen:

f(x) = -0,04x2 + 0,80x           0 ≤ x ≤ 20

i forbindelse med jordvolden anlægges en forbindelseslinje, der er tangent til parabeldelen og har retningsvinkel på 165º

b) Vis at forbindelseslinjen tilnærmelsesvis har ligningen:

y = -0,268x + 7,128

c) Bestem arealet af det gråtonede område.


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. august 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Du må have nogle punkter på jordvolden, du kan gå ud fra. Tænk på, hvordan parabelligningen kan skrives. Her er tre ubekndte, det er dem, du skal finde, og det kræver så tre punkter, svarende de til tre ubekendte A, B og C.


Svar #2
29. august 2009 af Bonnie120 (Slettet)

Ud af x aksen har jeg punkterne 10 og 20 og op af y aksen har jeg punktet 4.. 

Punkt A ligger i 0;0 Og punkt B har x-koordinatet 20.. Er det eneste jeg kender. Synes ikke lige jeg kan gennemskue det. ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. august 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Så har du også tre ligninger f'=0 giver 2Ax+B=0 (ligning 1, hvor x er 10, så 20A+B=0). (0,0)= tilhører grafen, altså er C=0. (20,0) tilhører grafen, altså er 400A+20B=0. Prøv selv videre.


Svar #4
29. august 2009 af Bonnie120 (Slettet)

Har ikke helt syr på hvor mange ligninger du lige har her..

Ligning 1: 20A+B=0 ?

Ligning 2: 400A+20B = 0 ?

Ligning 3: ?

Hm. Er ikke sikker på jeg helt forstår det.


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. august 2009 af Erik Morsing (Slettet)

C er 0, så du skal kun finde A og B (læs #3, ligning 1 og 2 er ens, ville være rart med en tegning, men det kan jeg jo selv lave. Der er de to yderpunkter (0,0) og (20,0). Imellem dem er der vandret tangent, altså i (10,?). Du ved, at den vandrette tangent er karakteriseret ved, at f'(x)=0, altså 2Ax+B=0. Det er den første ligning.


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. august 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Forresten angående figuren, så kan du tage et digitalt foto af den, hvis du har et digitalkamera, det kan godt blive tydeligt nok til det brug her.


Svar #7
29. august 2009 af Bonnie120 (Slettet)

Okay.. Jeg prøver lige det..


Svar #8
29. august 2009 af Bonnie120 (Slettet)

Her er en jeg har prøvet at tegne den.. Så godt jeg kunne :)

Vedhæftet fil:Dok1.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #9
29. august 2009 af Erik Morsing (Slettet)

A er punktet (0,0), skriv det. Så har du punktet (10,0) midt mellem de to steder, hvor kurven (grafen) skærer x-aksen og ikke der, vhor du har tegnet det. Du nu f(x) = Ax2 +Bx +C, skal du bestemme de tre konstanter A,B og C. Hvis vi vil bestemme de tre ubekendte A, B og C skal vi bruge tre ligninger. Vi skal altid bruge lige å mange ligninger, som vi har ubekendte (bortset fra visse typer). Nu sætter du de kendte punkter ind, samtidig benytter du, at differentialkvotienten er 0 i toppunkten. Start nu med at gøre det, jeg har skrevet her.


Brugbart svar (0)

Svar #10
29. august 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Nej, nej, det er ikke (10,0) sorry


Svar #11
30. august 2009 af Bonnie120 (Slettet)

Forstår ikke hvorfor det kommer til at hedde 2Ax2 + B = 0

Hvor kommer det 2 Ax2 fra.. Det burde vel være 20 Ax2 . Men okay.. Så har jeg:

punkt A: 0;0

punkt B: 20;0

Punkt C kender jeg så ikke.. Hm.


Brugbart svar (0)

Svar #12
30. august 2009 af Erik Morsing (Slettet)

jeg skriver 2Ax+B=0 ,i #3, det er differentialkvotienten, den er 0 i toppunktet


Svar #13
30. august 2009 af Bonnie120 (Slettet)

Altså.. Forstår ikke helt det andet der.. Men er kommet frem til noget andet..

f(x) = -0,04x2 + 0,80x

f '(x) = -0,08x + 0,8

a = 0

-0,08x + 0,8 = 0

x = 10

-0,04*102 +0,80 * 10 = y = 4

dvs. koordinaterne til toppunktet er (10;4)

Men  ved ikke om man evt kunne gøre sådan i stedet ?


Svar #14
30. august 2009 af Bonnie120 (Slettet)

Men så har jeg vel os vist at prabeldelen i et angivet koordinatsystem er grafen for funktionen..

Altså ved toppunktet og så også ved at man kunne finde skæringerne med x-aksen ?


Brugbart svar (0)

Svar #15
30. august 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Jo mit er det generelle udtryk for en parabel, når du har tre punkter. Du sætter bare punkterne ind i den opgivne funktion og ser om de passer.  I den næste skal du bestemme tangens (165 grader). Det er din differentialkvotient i dette punkt.


Svar #16
30. august 2009 af Bonnie120 (Slettet)

Okay.. Har jeg løst den eller hvordan ?


Brugbart svar (0)

Svar #17
30. august 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Se vedhæftede grafiske fremstilling

Vedhæftet fil:jordvold.doc

Brugbart svar (0)

Svar #18
30. august 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Min zoomfunktion gik vist i baglås


Svar #19
30. august 2009 af Bonnie120 (Slettet)

Hm. Ja okay..


Skriv et svar til: Matematik opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.