Matematik

Logaritmefunktion - temperturfald

30. august 2009 af sanda (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle jer matematikgenier!!!

Jeg har en opgave fra et blandet sæt, som jeg simpelthen ikke kan finde ud af, så jeg håber, at nogle kan hjælpe mig. Opgavesættet skal afleveres på fredag.

Opgaven lyder:

I en model for afkøling af en bestemt væske kan væskens temperatur T (målt i grader C) som funktion at tiden t (målt i timer) beskrives ved følgende sammenhæng:

T = 21 + 59*e-1,066*t

a) Bestem væskens temperatur efter 1 time, og beskriv betydningen af tallet 21.

b) Bestem, hvor lang tid der går, før væskens temperatur er 30 grader C.

c) Beregn det tidspunkt hvor temperaturfaldet er 10 grader C pr time.

Opgave a og b har jeg regnet - opgave a får jeg til 41,32, og opgave b får jeg til 1,76(har selvfølgelig omregnet til timer og minutter).

MEN opgave c er mig en gåde. Efter lang tids grublen kom jeg frem til, at jeg skulle lave to funktioner og sætte dem = hinanden, sådan her:

T = 21 + 59*e-1,066*t               og             T - 10 = 21 + 59*e-1,066*(t + 1)

                                                                     T = 31 + 59*e-1,066t - 1,066

21 + 59*e-1,066*t = 31 + 59*e-1,066 - 1,066 

Men så kommer mit problem, nemlig at få t isoleret. Det går fint, lige indtil jeg skal tage ln for at få t "ned på jorden". Det skal lige siges, at jeg har tastet det ind på min graflommeregner, så jeg ved, at resultatet skal give ca. 1,27.

Her er min isolation:

59*e-1,066t = 31 + 59*e-1,066t - 1,066

59*e-1,066t - 59*e-1,066t-1,066 = 10

59(e-1,066t - e-1,066t - 1,066) = 10

e-1,066t - e-1,066t - 1,066 = 10/59

Skal jeg gøre noget nu, før jeg kan tage ln? Nogle der kan hjælpe mig med hvordan jeg kommer videre, eller har jeg bare grebet det helt forkert an?

På forhånd tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. august 2009 af kieslich (Slettet)

Du skal løse T '(t) = 10.


Svar #2
30. august 2009 af sanda (Slettet)

#1 så vidt jeg kan regne ud vil det give ca. 1,665, og hvis jeg sætter det ind, bliver resultatet 31. Hvis jeg så sætter 2,665 ind, så bliver resultatet 24,44 - dvs. kun et temperaturfald på 6,5 grader.

eller hvad?


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. august 2009 af kieslich (Slettet)

Jeg får t = 1.72501       en halv time på hver side   1.22501 til 2.22501

f(2.22501) - f(1.22501) = 10.47

Prøv at tegne grafen så kan du se hvorfor du får så lille en værdi.


Svar #4
30. august 2009 af sanda (Slettet)

Okay tak, nu tror jeg at jeg er nogenlunde med... Men skal vist lige have lidt hjælp til at differentiere :)

(59*e-1,066t)' = 59*e-1,066t * (-1,066)

Og det skal være = 10...

Men man kan ikke tage ln til et negtivt tal? Hvilken fidus gør, at man kan få det til at blive et positivt tal, når man dividere på den anden side af = ?

Altså så det ikke bliver

e-1,066t = 10/59/ (-1,066)

:)


Skriv et svar til: Logaritmefunktion - temperturfald

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.