Fysik

det skrå kast

01. september 2009 af Smail K (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

hej..

jeg er ved at kave en aflevering hvor jeg nu ikke kan komme videre.

den går ud på at der er en mand der skal crosse over en rampe der er 53 grader. der er 40 meter over breden, men breden er 15 m længere nede end rampen. og der er 100 m fra toppen af rampen til bunden hvis nu han ikke lander på den anden side.

spørgsmålet er så, hvad skal hans hastighed være for at han kan komme over så han liger rammer breden?

Tak 


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. september 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Skulle aldrig være en opgave i Young & Freedman? =)

Anyway, brug formlerne for det skrå kast med parametre, som det fremgår af opgaven. Din ubekendte er i det tilfælde starthastigheden, og du skal huske på, at bevægelse i vandret og lodret retning er ukoblede, så du kan nøjes med at regne på den vandrette bevægelse.


Svar #2
01. september 2009 af Smail K (Slettet)

yep præcis, young and freedman

jeg har formlen v = 2*h*g/sin(2*a)

men der er noget der ikke stemmer der, og jeg kan ikke se hvad, for det er formlen for xmax jeg skal bruge, ved jeg 


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. september 2009 af Jerslev (Slettet)

#2: Afleveringsopgave i Indledende Mekanik? :P

Hvad er formlen for xmax? (jeg spørger, fordi jeg ikke selv kan huske den. xD)


Svar #4
01. september 2009 af Smail K (Slettet)

ja nemlig, hehe

x_max = (v_0^2*sin(2a))/(g) 


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. september 2009 af Jerslev (Slettet)

#4: Så har jeg den liggende et eller andet sted i et ringbind, hvis du vil have min gamle aflevering.

Anyway, du ved præcis hvor langt man skal hoppe i x-aksens retning (lagt vandret), så der er blot tilbage at beregne v0, der så skal isoleres.


Svar #6
01. september 2009 af Smail K (Slettet)

 ja præcis. det har jeg os gjort..

men mit facit afviger en del fra bogens facit liste :S er den facitliste pålidelig?

jeg har også lavet opgaven i gym, men notaterne er hjemme i aalborg hehe


Brugbart svar (0)

Svar #7
01. september 2009 af Jerslev (Slettet)

#6: Stemmer dine enheder overens? Husker du at indsætte i SI-enheder?

Hvad er du kommet frem til af formel for v0?

Facitlisten plejer at være ret pålidelig.


Svar #8
01. september 2009 af Smail K (Slettet)

har brugt denne formel: v_0 = kvrod (2 * x * g / sin(2a))


 


Brugbart svar (0)

Svar #9
01. september 2009 af Jerslev (Slettet)

#8: Hvor kommer dit 2-tal fra?


Svar #10
01. september 2009 af Smail K (Slettet)

ved at der i formlen for xmax = (v^2/g)*sin(2a) 


Brugbart svar (0)

Svar #11
01. september 2009 af Jerslev (Slettet)

#10: Jae, men der er ikke noget to-tal, der kommer ned foran x.

Du ganger med g på begge sider og får da:

x*g = v^2 * sin*(2a)

Divider med sin(2a) på hver side:

x*g/sin(2a) = v^2 => sqrt(x*g/sin(2a)) = v

Prøv at tjekke, om dit facit er en sqrt(2) fra facitlistens.


Svar #12
01. september 2009 af Smail K (Slettet)

det er det ikke, men tror at vi har glemt at se bort fra at den anden side er 15 m længere nede end rampen 


Brugbart svar (0)

Svar #13
01. september 2009 af Jerslev (Slettet)

#12: Det er ligegyldigt. Horisontal og vertikal bevægelse er ikke koblede.

Jeg skanner lige min gamle aflevering ind.


Svar #14
01. september 2009 af Smail K (Slettet)

yep så kan jeg lige se princippet 


Brugbart svar (0)

Svar #15
01. september 2009 af Jerslev (Slettet)

Se vedhæft.

Vedhæftet fil:aflevering.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #16
01. september 2009 af Jerslev (Slettet)

Det ser ud til, at jeg havde glemt, at man ikke starter og slutter i samme højde. =)


Svar #17
01. september 2009 af Smail K (Slettet)

ja nemlig, det var det jeg prøvede at forklare at vi så bort fra :D 


Brugbart svar (0)

Svar #18
01. september 2009 af Jerslev (Slettet)

#17: Se #15. =)


Svar #19
01. september 2009 af Smail K (Slettet)

yep tak skal du have :D 


Skriv et svar til: det skrå kast

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.