Fysik

optisk gitter

02. september 2009 af kirstine1991 (Slettet)

Hej,

hvorfor et formel skal jeg bruge i denne her opgave: Beregn antal ridser pr. mm på gitteret??

jeg håber der er nogle der kan hjælpe mig


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. september 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Hvad er opgavens ordlyd?


Svar #2
02. september 2009 af kirstine1991 (Slettet)

laserlys med bølgelængde lampa=632,8 nm sendes ind mod et gitter. på en skærm bag gitteret måles afstanden l mellem de to 1.ordens prikker til l = 83,4 cm. Afstanden L mellem gitteret og skærmen er L = 1,25 m.

sådan lyder opgaven..


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. september 2009 af Jerslev (Slettet)

#2: Brug gitterligningen.


Svar #4
02. september 2009 af kirstine1991 (Slettet)

og hvordan lyder den?


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. september 2009 af Jerslev (Slettet)

#4: Den kan du sandsynligvis slå op i din bog.


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. september 2009 af mathon

d·sin(θn) = n·λ

d = (n/sin(θn))·λ

hvor
d er gitterafstanden = ridseafstanden
n er ordensnummeret
θ er afbøjningsvinklen
λ er bølgelængden

på en tegning
ser du,at
d = (1/sin(θ1))·λ

og

tan(θ1) = (0,5·l)/L = (0,5·(0,834 m))/(1,25 m) = 0,3336

endvidere gælder
sin(θ1) = tan(θ1)/√(1+tan21)) = 0,3336/√(1+0,33362) = 0,316455

som ved indsættelse giver

d = (1/sin(θ1))·λ = (1/0,316455)·(632,8*10-9 m) ≈ 2,0*10-6 m = 2,0*10-3 mm = 0,002 mm


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. september 2009 af mathon

se


Brugbart svar (0)

Svar #8
03. september 2009 af mathon

sorry
her kommer det rigtige

Vedhæftet fil:gitter_illustration_2.doc

Brugbart svar (0)

Svar #9
03. september 2009 af mathon

se

Vedhæftet fil:gitter_illustration.doc

Skriv et svar til: optisk gitter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.