Fysik

Gammelt drikkevand

07. september 2009 af Phileo (Slettet) - Niveau: B-niveau

Håber på hjælp til denne mystiske drikkevandsopgave:

Regnvand indeholder en meget lille mængde af den Beta-radioaktive tritiumisotop, 3H. Aktivitetsmålinger på grundvand fra et dybtliggende magasin viser, at tritiumindholdet i dette grundvand kun er ca. 30 % af regnvandets.

- Hvor lang tid bruger vandet på at komme ned til grundvandsmagasinet?


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. september 2009 af MN-P (Slettet)

Mængde(t) = (1/2)tid/halveringstid*Mængde(0)

Slå halveringstiden op

Mængde(t)=mængde(0)*30/100

Sæt de to udtryk for mængde(t) lig hinanden og sæt halveringstiden ind

nu kan tiden isoleres


Svar #2
08. september 2009 af Phileo (Slettet)

Jamen hvad er mængde(0). Altså startaktiviteten.


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. september 2009 af MN-P (Slettet)

Når du sætter de to udtryk for mængde(t) lig hinanden går kan du dividere med mængde (o) på begge sider, hvorved det "går ud".

Det er tiden du skal finde


Svar #4
08. september 2009 af Phileo (Slettet)

Jeg har fundet halveringstiden til 12,3 år. Og efter at have gjort som du beskrev, får jeg følgende udledning:

0,3=0,5t / t ½

Kan det så passe jeg skal bruge logaritme-reglen?

0,3=0,5t/(60*60*24*365*12,3)

0,3=0,5t/387892800

ln(0,3)/ln(0,5)=t*387892800

(ln(0,3)/ln(0,5))/387892800=t

Det passer ikke rigtigt, vel? :P


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. september 2009 af MN-P (Slettet)

Hvorfor regner du ikke i år?

fra 4 ,nederste til 3, nederste linie ændre du / til *


Skriv et svar til: Gammelt drikkevand

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.