Fysik

Fysik opgave

08. september 2009 af nej12 (Slettet)

 Hej  ;D

Jeg har følgende opgave: a) Beregner størrelsen af hver af de fire kræfter
Oplyst:
• En container med massen 4,5 ton trækkes med konstant fart hen ad en vandret vej.
• Trækkraften danner en vinkel på 20o med vejen.
• Gnidningskoefficienten mellem container og vej er 0,20.
• Containeren er påvirket af tyngdekraften Ftyngde , gnidningskraften Fgnid, normalkraften FN fra vejen og trækkraften Ftræk

Jeg har regnet Ftyngde og Fnormal ved hhv. at benytte formlen Ftyngde=m*g og Fnormal=Ft*cos(V)

Men hvordan beregner jeg så Fgnid og Ftræk. 

Kan jeg benytte Fgnid=u*Fn i denne situation? (synes bare ikke jeg kan få det rigtige resultat!

Og hvad så med Ftræk ? kan jeg benytte Ftræk = (u*Fnormal)/cos(20) eller er det forkert antaget?


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. september 2009 af Erik Morsing (Slettet)

ja gnidningskraften = μ*N, og trækkraften er K*cos(20* deg). Hvis du trælkker den med en jævn bevægelse er trækkraften og gnidningen numerisk lige store


Svar #2
08. september 2009 af nej12 (Slettet)

 K*cos(20*deg) kan du uddybe den formel=?, altså hvad er K osv (konstant?)


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. september 2009 af JKaram (Slettet)

Fres skal jo være lig nul, og med den kan du udregne trækkraften. Den skal altså være lige så stor som de modsatrettede kræfters komposanter i x-aksens positivretning.

Karam


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. september 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Jeg kan uddybe det på følgende måde: Containeren trækkes med konstant fart henad overfladen. Så kan vi skrive

K*cos(α) - ffrik = m*ax = 0, da ax er konstant = 0, fordi hastigheden er konstant. Prøv selv at lave et vektordiagram, jeg har ikke mere tid lige nu. Glem den horisontale retning, vi interesserer os kun for den vertikale retning.


Svar #5
08. september 2009 af nej12 (Slettet)

 Okay ;D men mange tak for hjælpen....


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. september 2009 af JKaram (Slettet)

Skriv hvis du stadig ikke er med, så skal jeg prøve at guide dig endnu længere - men jeg vil se et forsøg først.

Karam


Svar #7
09. september 2009 af nej12 (Slettet)

Skal lige hører, normalkraften burde da være lig med tyngdekraften, da det kun er selv trækkraften der danner en vinkel på 20 grader, og ikke selve containeren.? er det ikke rigtigt antaget  


Brugbart svar (0)

Svar #8
09. september 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Jeg skrev om den horisontale retning. I den vertikale retning har vi K*sinα +N -mg = may = 0, og den sidste ligning, der hører til her hedder ffriktion = μ*N. Der er tre ligninger med tre ubekendte T, N og ffriktion. Alt i alt kommer man fremtil at

trækkraften  kan skrives som μmg / cos(α) + (μsin(α)), hvor μ er den kinetiske friktionskoeffecienten. Du skal lave dit vektordiagram (free body diagram, så bliver det klarere.


Skriv et svar til: Fysik opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.