Matematik

Funktionsforskrift for parabel

14. september 2009 af mks1508 (Slettet) - Niveau: B-niveau

En parabel har toppunktet på y-aksen. Punktet P (2;3 ) ligger på parablen. Det oplyses endvidere at
brændpunktet Q = (0;1,5)

a) Opstil funktionsforskriften for parablen?

Hvordan gør jeg dette? :/


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. september 2009 af mathon

f(x) = ax2 + c

3 = a·22 + c

4a + c = 3


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. september 2009 af mathon

Q = (0;1,5)

1,5 = 1/(4a)

(2/3) = 4a

a = (1/6)

4a + c = 3
(2/3) + c = 3

c = 3 - (2/3) = (9/3) - (2/3) = (7/3)

konklusion:
f(x) = (1/6)x2 + (7/3)


 


Svar #3
14. september 2009 af mks1508 (Slettet)

 Har stadig lidt problemer med at forstå hvad du skriver :)

Er du muligt du kan uddybe det lidt mere? 


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. september 2009 af kieslich (Slettet)

Du har y = a*x2 + c  og brændpunktet Q( 0; 1/(4a)+c )  =  Q(0;1.5), den formel står sikker i din bog, ellers google den.

og du har punktet P(2,3) så:   3 = a*22 + c   og   1/(4a) + c = 1.5.   to ligninger med to ukendte .  Det giver et andengradspolynomie i a og dermed to løsninger.  Find dem.

y = 0.5*x2 + 1     og    y = -(1/8)*x2 + 3.5.  


Svar #5
14. september 2009 af mks1508 (Slettet)

 fortsår det virkelig ikke.................. er bare gået så kold i det du skriver.. 
du ville ikke være så venlig at lave hele opgaven ? :) vi er næsten en hel klasse der ikke forstår opgaven.. :(


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. september 2009 af mathon

#4
Ja - sorry
jeg glemte c
i
1,5 = 1/(4a) + c


Brugbart svar (0)

Svar #7
14. september 2009 af kieslich (Slettet)

#5

 fortsår det virkelig ikke.................. er bare gået så kold i det du skriver.. 
du ville ikke være så venlig at lave hele opgaven ? :) vi er næsten en hel klasse der ikke forstår opgaven.. :(

Nej. Har skrevet hvad I skal gøre i #4. Regn på det, og vis hvor langt I kommer. Resultatet har jeg også skrevet i #4.


Brugbart svar (0)

Svar #8
15. september 2009 af mathon


 


Skriv et svar til: Funktionsforskrift for parabel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.