Biologi

osmose

15. september 2009 af Mollykik (Slettet) - Niveau: C-niveau

 Hvorfor er salt- eller sukker-syltning effektive konserveringsmetoder? 


Hvorfor putter man salt ved kartofler, når de skal koges?
 


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. september 2009 af Zipzap112 (Slettet)

Jeg propper personlig salt i mit kartoffelvand, fordi det giver en mere markant smag.

Men til det rent osmotiske er sukker- og saltsyltning effektivt, fordi det driver vandet ud af det man sylter. Er der ingen vand i kartoflen har nedbrydere som baktierer og svampe svært ved at leve. Vandet vanderer ud, fordi altid vil gå mod at udjævne koncentrationsforskelle, hvis det er muligt. Tilføres salt bliver vandkoncentrationen ekstracellulært en lille smule lavere end intracellulært og dermed sker der en vandtransport ud af cellen.


Skriv et svar til: osmose

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.