Biologi

Gel-elektroforese

02. januar 2005 af Elfina (Slettet)
Hej Allesammen..
Sidder lige her og prøver at lave biologi rapport om gel-elektroforese. Problemet et bare det, at vi ikke har fået udleveret en vejledning, men selv skal finde ud af hvilken teori og analyse spørgsmål vi vil skrive i rapporten.
Så hvis der er nogen herinde der har nogen ideet til nogle gode analyse og diskussions spørgsmål som jeg kunne bruge i rapporten, så ville i rede min søndag :)

På forhånd tak og Godt nytår
Elfina

Brugbart svar (0)

Svar #1
02. januar 2005 af 1. Charlotte (Slettet)

Er det bio højniveau?

Du kan meget kort komme ind på hvad forskellen på gelelektroforese og f.eks. papirelektroforese er, og hvorfor I benytter gelelektroforese her. Hvorfor er det smart at benytte denne metode og hvad er formålet i det hele taget med at foretage en gelelektroforese?
Lidt mere dybdegående kan du skrive om hvorfor segmenterne adskilles som de gør og hvilket system der er i adskillelsen af segmenterne. Det har noget at gøre med segmentstørrelse hvor langt de går og så kan det påvises at der ideelt set er et logaritmisk forhold mellem hvor langt de går og båndlængden (jeg kan desværre ikke huske det rigtige forhold, så hvis du ikke kender det så lad være med at skrive for meget om det... Jeg kan give svaret i morgen eller overmorgen, hvis det ikke er for sent). Skriv hvorfor det gælder at små bånd (segmenter) når længere frem i den begrænsede tidsmængde end de store.

Hvis du vil være sikker på en høj karakter kan du lave noget mere kompliceret (kun hvis du har højniveau og I har lavet forsøget...), det går ud på at jeres forsøg garanteret ikke er 100% vellykket. Så kan du regne ud, hvordan det perfekte forsøg ville have set ud. Men det kræver at du har oplysninger om de undersøgte segmenters størrelse og en ligning til at regne afstanden ud fra segmentsstykket (båndet i gelen) til brønden ved startpolen.

Brugbart svar (0)

Svar #2
02. januar 2005 af 1. Charlotte (Slettet)

Det sidstnævnte kræver også at du har fået givet en ligning om dette forhold.

Svar #3
02. januar 2005 af Elfina (Slettet)

ok..mange tak...

hvordan kan man påvise den logaritmiske sammenhæng ?
Jeg har ik fået nogen oplysninger om segmenternes størrelse, så det kan jeg ik rigtig gøre...

Men mange tak, hjalp da lidt

Svar #4
02. januar 2005 af Elfina (Slettet)

Ja det er på højniveau i 2 g

Brugbart svar (0)

Svar #5
02. januar 2005 af 1. Charlotte (Slettet)

Jeg har ikke lige min gamle rapport hos mig lige nu, så jeg ved det ikke lige nu. Men er det for sent hvis jeg skriver i morgen aften eller i overmorgen ved frokosttid?

Svar #6
02. januar 2005 af Elfina (Slettet)

ok....Nej det er det ikke.
mange tak

Brugbart svar (0)

Svar #7
08. januar 2005 af corazón (Slettet)

Åh jeg sidder og har problemer med præcis det samme. Eller jeg kan slet ikke komme i gang med min biologi aflevering og jeg er lige ved at give op.... Min lærer er meget meget kritisk og ligemeget hvor meget jeg vil gøre ud af det får jeg nok en skod-karakter.. Der var engang en biologi der hjalp mig med en opgave og der fik jeg 8... glæder mig ikke til at se hva jeg får denne gang :(

Brugbart svar (0)

Svar #8
08. januar 2005 af 1. Charlotte (Slettet)

Hej - mange gange undskyld jeg har svedt det helt ud det med rapporten.. Jeg har selv haft eksamener op til halsen siden nytår, men nu er de slut heldigvis. Jeg kan hente rapporten mandag (jeg skriver det ned i min kalender så ;)) hvis du stadig er interesseret..

Brugbart svar (0)

Svar #9
10. januar 2005 af 1. Charlotte (Slettet)

Så er jeg her igen... Med min gamle rapport, som i øvrigt er ret god ;)
Til forsøget med gelelektroforesen, brugte I så restriktionsenzymer til at klippe i DNA, hvis I brugte DNA? Så kan du/I fortælle lidt om restriktionsenzymerne, og hvor de er fra og hvordan de deler DNA'et op i fragmenter.
Hvorfor sætter man elektrisk spænding til elektroforesekarret? Og hvad sker der med fragmenterne?
Den logaritmiske sammenhæng jeg snakkede om hedder:
d=k/log(s)
hvor d=afstand fra brønd til bånd
s=fragmentstørrelsen
k er en konstant, der findes ud fra de andre værdier. Hvis I ikke kender noget til fragmentstørrelsen ville jeg ikke komme ind på den logaritmiske sammenhæng, men det er godt at vide alligevel, hvis I kommer til at interesse Jer mere for det senere hen...

Så skal der selvfølgelig gennemgås hvad båndene viser i gelelektroforesens resultat - hvilket bånd hører til hvilket fragment?

Hvilke begrænsninger har gelelektroforese?
Hvad er det helt præcist for et DNA-stykke I har fragmenteret og undersøgt? Det er jo ikke hele DNA'et fra et menneske eller noget lignende. På gymnasienivaeu bruger man typisk en frekvens af noget DNA fra en prokaryot. Hvordan får man fat i kun en del af DNA'et (PCR-metoden)?
Hvad bruger man gelelektroforese til (andet end til bare at vise at man kan skille forskellige størrelser DNA eller proteiner eller lignende)? Svaret på dette kan bl.a. være DNA-fingeraftryk, det har I sikkert hørt om. Ellers sig til.

Min rapport i gymnasiet blev en meget lang en, men også meget god.. I behøver ikke at skrive om alt jeg har skrevet, men vælg eventuelt noget ud - det tager forholdsvis lang tid at sætte sig rigtigt ind i al genetikken og genteknologien bag mange af de spørgsmål jeg har stillet.

Hvis der er noget I ikke forstår, sig til
Håber at det har hjulpet og at jeg ikke er for sent på den med hjælpen...

Charlotte

Skriv et svar til: Gel-elektroforese

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.