Fysik

Solcelle

20. september 2009 af Elturis (Slettet)

En solcelle omsætter strålingsenergi fra Solen til elektrisk energi, således at solcellen kan
bruges som strømforsyning i et elektrisk kredsløb.
En solcelle anbringes i konstant belysning. Den placeres i et kredsløb med en variabel
resistor som vist på figuren. Når resistorens resistans R varieres, ændres strømstyrken /
gennem solcellen og spændingsforskellen U over den.

For en bestemt værdi af resistansen R er strømstyrken i kredsløbet 0,30 A.


a) Bestem størrelsen af resistansen R i denne situation.

Den er bestemt til 1,6 ohm


Den variable resistor indstilles nu til værdien 2,0W


b) Bestem størrelsen af strømstyrken i kredsløbet.

Hvordan bestemmer jeg strømstyrken ?

På forhånd tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. september 2009 af peter lind

Der mangler nogle oplysninger. Hvis du har den effekt P som solcellen leverer gælder der P = R*I2. Du skal eventuel i R inkludere en indre modstand.


Svar #2
20. september 2009 af Elturis (Slettet)

Jeg får ikke effekten oplyst. Det eneste jeg får oplyst er modstanden.


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. september 2009 af peter lind

Så må der være noget andet du har fået oplyst. Spørgsmål a kan heller ikke besvares uden yderligere oplysninger.


Svar #4
20. september 2009 af Elturis (Slettet)

Jeg har en graf i opgave a, hvor jeg kan aflæse spændingen. Men i b, er der ikke andet end resistansen jeg får oplyst.


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. september 2009 af peter lind

Du skal sikkert bruge den graf. Hvad viser den ?


Svar #6
20. september 2009 af Elturis (Slettet)

Den viser sammenhængen mellem I og U for solcellen.


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. september 2009 af peter lind

Du skriver "Den variable resistor indstilles nu til værdien 2,0W" Hvad mener du med 2 W? Normalt opgives modstanden i Ohm


Svar #8
20. september 2009 af Elturis (Slettet)

Det er en fejl, jeg er kommet til at skrive forkert :(


Brugbart svar (0)

Svar #9
20. september 2009 af peter lind

Så skal du i din graf lede efter et sted hvor U er dobbel så stor som I. ( U=RI = 2ΩI


Svar #10
20. september 2009 af Elturis (Slettet)

Ja, og når jeg har fundet det ?


Brugbart svar (0)

Svar #11
21. september 2009 af peter lind

Stedet angiver den søgte strøm.


Skriv et svar til: Solcelle

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.